Laszlo Tokes, declarații în PE. Cătălin Ivan solicită sancționarea europarlamentarului

Cătălin Ivan
Cătălin Ivan

Europarlamentarul Cătălin Ivan a declarat că va înainta conducerii Parlamentului European un memoriu cu situaţia reală de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş şi va solicita sancţionarea disciplinară a europarlamentarului Laszlo Tokes, pentru declaraţiile făcute acesta în plenul PE.

"Având în vedere ultimele declaraţii ale lui Laszlo Tokes din Parlamentul European, voi înainta conducerii instituţiei un memoriu în care voi prezenta situaţia reală de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş şi voi cere sancţionarea disciplinară a lui Tokes. Un Parlament European angajat ferm în lupta împotriva 'fake news', a ştirilor false, nu poate tolera declaraţii mincinoase, manipulatoare, spuse cu vădită rea intenţie la tribuna propriei instituţii. Laszlo Tokes dovedeşte, o dată în plus, că este doar un instrument folosit de Viktor Orban împotriva României şi în special împotriva românilor din Mureş, Harghita şi Covasna", a declarat Cătălin Ivan.

Declarație considerată 'scandaloasă'

Ivan consideră declaraţia europarlamentarului FIDESZ, Tokes Laszlo, făcută joi în plen ca fiind "scandaloasă" şi susţine că din acest motiv nu poate să rămână nesancţionată de către Parlamentul European.

Joi, în Parlamentul European, Tokes Laszlo, eurodeputat din partea formaţiunii de guvernământ din Ungaria, a afirmat că "a apărut o situaţie de necesitate în centrul Ţinutului Secuiesc, la Târgu Mureş", unde studenţii şi profesorii maghiari protestează împotriva faptului că, "după ce universitatea lor de limbă maghiară a fost asimilată de o majoritate română, conducerea şovină actuală de limbă română le îngrădeşte şi mai mult, pas cu pas, dreptul la învăţământul în limba maternă".

"Parlamentul European a condamnat pe bună dreptate situaţia statului de drept în România, ne aşteptăm de la preşedintele actual al Consiliului Uniunii Europene, România, să pună capăt politicii antimaghiare şi să asigure drepturile fundamentale şi colective ale maghiarilor din Transilvania. Solicităm în acest context reinstituirea în forma iniţială a Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Nu vrem o dublă măsură din partea UE, în timp ce ia partea, fără niciun motiv, Universităţii Central-Europene a lui Soros, să nu uite de această universitate maghiară din România", a spus Tokes Laszlo, potrivit traducerii oficiale.

Vezi și: Tokes - Iohannis, rugăminte ca de la maghiar la compatriot sas

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel