Laszlo Borbely: Maghiarii să sărbătorească fără teamă libertatea lor

Laszlo Borbely
Laszlo Borbely

Laszlo Borbely, vicepreşedintele politic al UDMR, și-a exprimat poziția, pe blog, cu privire la manifestația pentru autonomie de pe 10 martie. El spune că a simțit că e de datoria lui să ia o poziție publică în calitate de locuitor al orașului Târgu Mureș, dar și de persoană prezentă în 1989, când a dobândit libertatea prin luptă. Borberly atrage atenția maghiarilor că nu au de ce să le fie teamă și le spune să se unească pe 15 martie, de sărbătoarea libertății maghiare.

Deputatul UDMR s-a arătat dezamăgit că maghiarii au spus la protestul de pe 10 martie că  au dărâmat zidul fricii. El subliniază că maghiarii nu s-au mai temut din 21 decembrie 1989. În plus, spune că nu le poate da nimeni lecții despre ce înseamnă să-și apere principiile până la capăt. El amintește că 15 martie este ziua libertății maghiare în lume și că, nu degeaba, ei au atras atenția secuilor să se declare maghiari.  Adaugă că pentru drepturile a un milion și jumătate de maghiari trebuie să manifeste împreună. 

"Nouă, târgumureșenilor, nu trebuie să ne dea nimeni lecții dacă să ne fie sau nu teamă", scrie Laszlo Borbely. El a adăugat că "Unii dintre liderii manifestației de duminică au afirmat că, în sfârșit, au dărâmat zidul fricii, la Târgu Mureș. Această afirmație, ca să mă exprim cu diplomație, nu corespunde în niciun fel realității, pentru că noi, târgumureșenii, am dărâmat acest zid al fricii și nu ne-am mai temut deja pe 21 decembrie 1989, apoi pe 10 februarie 1990, la manifestația cu lumânări și cărți, și iarăși, pe 19 și 20 martie 1990. Acesta este motivul pentru care nouă nimeni nu ne poate da lecții despre ce înseamnă să îți aperi principiile până la capăt".

Laszlo Borbely mai scrie că "15 martie este sărbătoarea libertății maghiare pretutindeni în lume, inclusiv a libertății secuilor. Nu a fost întâmplător faptul că, la recensământ, noi am atras atenția conaționalilor noștri secui să se declare maghiari. Firește, asta nu înseamnă că nu am fi mândri de simbolurile noastre naționale, de steagul secuiesc, de imnurile noastre și de tot ceea ce ține în viață, de secole, maghiarimea secuiască."

De asemenea, deputatul UDMR se declară convins că "că ziua de 15 martie ar fi putut fi sărbătorită în așa fel încât să o legăm și de revendicările firești formulate pe 10 martie". El mai spune "Am convingerea că nimeni nu are dreptul să își însușească doar pentru el nici autonomia, nici libertatea maghiară, care o include pe cea secuiască, că nu este permis să rupem în două sărbătorile noastre, și că nu ne putem imagina două Transilvanii diferite. Pentru drepturile celor aproape un milion și jumătate de maghiari trebuie să manifestăm împreună, pentru că una nu o exclude pe cealaltă – așa cum a dovedit UDMR-ul încă din 1990, urmărind să obțină aceste drepturi, de multe ori cu succes, câteodată fără, recurgând pentru aceasta, în cadrul statului democratic de drept, la instrumentele democrației parlamentare și ale autonomiei."

În final, îi roagă pe "maghiarii târgumureșeni și din județul Mureș ca în după amiaza zilei de 15 martie, la ora 16, să se adune, ca în fiecare an, pe Câmpia Poștei, la Monumentul Secuilor Martiri, locul unde, de 23 de ani, sărbătorim fără teamă, împreună cu maghiarii din lumea întreagă, libertatea maghiară.".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel