Laszlo Borbely: Absorbţia fondurilor europene la MMP este de 19%, inclusiv prefinanţările

padure
padure

Absorbţia fondurilor europene prin Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP) este, în prezent, de 19% cu prefinanţări, şi de 5% fără aceste prefinanţări, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.

„Până la ora actuală, avem peste şase miliarde de euro contracte semnate pentru fonduri europene la Ministerul Mediului şi Pădurilor. În ceea ce priveşte prefinanţarea, am dat 370 milioane de euro, dar la rambursare avem cereri în valoare de numai 152 milioane euro. La absorbţia fondurilor europene, ministerul are o rată de 19% cu prefinanţare şi de 5% fără prefinanţare“, a precizat Borbely, citat de Agerpres.

Potrivit oficialului MMP, în prezent există o serie de suspiciuni cu privire la utilizarea fondurilor europene, caz în care anumite plăţi trebuie să se realizeze din bugetul de stat.

La jumătatea lunii august, ministrul Mediului atrăgea atenţia că instituţia pe care o conduce va retrage 10% din prefinanţarea de 15% acordată la un moment dat pentru derularea unor proiecte din Axa 1 (Apă) şi Axa 2 (Deşeuri) în şapte cazuri, din motive de întârzieri în implementare.

„La ora actuală, sunt cinci proiecte pe Axa 1 - Apă şi două pe Axa 2 - Deşeuri, cărora urmează să le fie retras un procentaj de 10% din prefinanţarea de 15% acordată anterior. Este vorba despre proiecte semnate pentru Braşov, Teleorman sau Iaşi (termoficare) pentru Apă, respectiv Giurgiu şi Vrancea pentru deşeuri. Restul beneficiarilor au termen până pe 1 septembrie să-şi clarifice problemele existente. Cine nu rezolvă problemele, pierde banii şi contractele. Nu ne mai permitem să continuăm în acest ritm“, a afirmat Borbely.

Ministrul Mediului a adăugat că printre cele mai mari probleme semnalate de către beneficiarii fondurilor europene sunt legate de statutul juridic al terenurilor, precum şi de refuzul operatorilor privaţi de salubritate de a se implica în proiecte.

Conform datelor MMP, în prima parte a acestui an au fost semnate contracte în valoare de 1,5 miliarde de euro, dar există în continuare probleme cu absorbţia fondurilor europene.

România dispune, prin POS Mediu, de circa două miliarde de euro din totalul de 5,6 miliarde euro, pentru a implementa, până în 2015, în toate judeţele ţării, un sistem integrat pentru gestionarea deşeurilor şi atingerea obiectivului european de reciclare a 50% din deşeurile generate, în condiţiile în care, la ora actuală, sunt valorificate doar 1%. Totodată, la capitolul PET-uri, România reciclează deja 40% din deşeuri datorită obligaţiei de a recicla impuse producătorilor.

Citeşte şi:

MITING DE PROTEST. Beneficiarii banilor europeni au returnat pre-finanţările POSDRU – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel