Lansare NASA spre Marte, amânată din cauza unei posibile "contaminări"

NASA
NASA

Lansarea noului rover Perseverance, aparţinând NASA, a fost amânată. 

Lansarea noului rover Perseverance, aparţinând NASA, a fost amânată până pe 22 iulie din cauza unei probleme de contaminare a echipamentelor, a anunţat miercuri Agenţia spaţială americană, transmite Space.com, scrie Agerpres. 

Roverul Perseverance urma să fie lansat spre Marte la 20 iulie de la baza aeriană Cape Canaveral, din Florida. Problema a fost semnalată în timpul operaţiunilor de capsulare a roverului în vârful rachetei portante Atlas V, construită de United Launch Alliance (ULA).

"NASA şi United Launch Alliance au fixat acum ziua de miercuri, 22 iulie, pentru lansarea misiunii Marte 2020 din cauza unei întârzieri apărute în timpul activităţilor de capsulare a roverului. Este nevoie de timp suplimentar pentru a ne adresa unei posibile probleme de contaminare a liniilor de suport la sol, în cadrul NASA's Payload Hazardous Servicing Facility (PHSF)", conform comunicatului NASA.

A doua amânare 



Această problemă de contaminare marchează cea de-a doua amânare în tot atâtea săptămâni pentru misiunea roverului Perseverance. Iniţial, această misiune urma să înceapă la 17 iulie, dar a fost amânată cu trei zile din cauza unor probleme a echipamentelor de la sol, printre care o macara defectă.

Roverul Perseverance şi racheta portantă Atlas V sunt în stare bună, conform NASA, iar ULA a încheiat cu succes, luni, un test prelansare ce a inclus şi alimentarea cu combustibili a rachetei Atlas V.

Noua amânare cu două zile a datei lansării restrânge şi mai mult o fereastră şi aşa limitată de lansare spre Marte. NASA poate lansa roverul Perseverance spre Marte până la 11 august, astfel încât acesta să ajungă la destinaţie în februarie 2021. Dacă NASA nu va reuşi să profite de această fereastră de lansare, va trebui să aştepte încă 26 de luni (până în 2022), când orbitele Pământului şi lui Marte vor fi din nou aliniate pentru lansare.

Până când s-ar putea amâna lansarea 



În cazul în care vor interveni şi alte amânări, fereastra de lansare ar putea fi extinsă in extremis până la 15 august, conform NASA.

Roverul Perseverance urmează să asolizeze în craterul Jezero (45 de kilometri în diametru) de pe Marte la 18 februarie 2021. Acest rover este dotat cu instrumente ştiinţifice care îi permit să caute urme ale vieţii pe Marte, să colecteze mostre care vor fi aduse pe Pământ în cadrul unor misiuni viitoare şi să testeze o tehnologie de producere a oxigenului din atmosfera marţiană bogată în dioxid de carbon.

Acest rover cu propulsie nucleară este un succesor al roverului Curiosity, care explorează craterul Gale de pe Marte încă din august 2012. Însă, spre deosebire de Curiosity, roverul Perseverance nu va fi singur la asolizarea pe Marte. El va fi însoţit de elicopterul Ingenuity, primul aparat de acest tip construit pentru a zbura în atmosfera unei alte planete. Această micuţă dronă elicopter urmează să realizeze trei zboruri test în atmosfera marţiană, în timpul misiunii lui Perseverance. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel