Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă la Zalău, că posturile din sănătate ar putea fi deblocate dacă va fi aprobat un proiect de OUG care să modifice Legea 283/2011, în sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi.
Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau a declarat vineri, la Zalău, că hotărârea Guvernului de a reduce numărul de angajați bugetari a influențat descoperirea de personal la nivelul instituțiilor spitalicești.
"Sunt foarte multe probleme privind numărul de personal la toate segmentele. A fost această legislaţie care a restricţionat numărul de angajaţi în sistemul public. În momentul în care această legislaţie s-a adus în sistemul sanitar, în 2009, acoperirea cu personal a posturilor existente era de 65 la sută. De atunci, am ajuns la 60 la sută, dar avem o variantă de a reveni la formula iniţială. În prima etapă, avem un proiect de OUG care modifică Legea 283/2011 în sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi legale, dar întâi vom acoperi numai strictul necesar pentru urgenţele majore. Aceste posturi vor fi probabil deblocate", a susținut ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministrului Sănătății, "se va găsi calea legală pentru deblocarea posturilor, fiind imperios necesară încadrarea în bugetul alocat cheltuielilor de personal", afirmând că ocuparea posturilor vacante se va face prin concurs.
Totodată, ministrul Ritli și-a exprimat regretul pentru faptul că medicii români pleacă în străinătate ”pentru salarii mai mari și pentru o aparatură mai performantă”, subliniind însă că această migrare a specialiștilor din medicină spre alte țări nu este specifică doar României, ci este un fenomen la nivel mondial care se va accentua.
În legătură cu salariile din sistem, ministrul Sănătății consideră că, astăzi, ar fi ”o iresponsabilitate” să fie aduse la nivelul celor din Europa, dar cu sprijinul autorităților locale s-ar putea suplimenta beneficiile financiare ale salariaților primite de la MS.
De asemenea, ministrul Sănătății a susținut că își dorește ca sistemul sanitar din România să fie pregătit să reţină bolnavii în ţară, oferindu-le servicii medicale de calitate.
Declarațiile ministrului Sănătății ar putea fi considerate o concesie făcută protestatarilor care au declanșat mișcări de stradă, pornind tocmai de la un proiect de lege legat de sănătate, un domeniu destul de sensibil în conștiința oamnilor, de altfel.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu