Lacul Suhaia, mobilizare fără precedent. APEL pentru oameni - VIDEO

CJSU Teleorman a luat măsuri suplimentare pentru gestionarea situației de la lacul Suhaia.

Luni, 2 aprilie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Teleorman s-a întrunit în două ședințe extraordinare pentru analizarea situației de la lacul Suhaia și luarea măsurilor care se impun în vederea prevenirii producerii de pagube materiale ori limitarea acestora în cazul avarierii grave a digului de Vest.

Risc

Potrivit analizei efectuate de către specialiștii din cadrul Administrației Naționale a Apelor Române, urmare a creșterii nivelului lacului prin preluarea debitului mărit de apă din bazinele râuruilor Urlui și Călmățui, a fost identificat riscul de rupere a digului de Vest al lacului Suhaia, în pericol fiind inundarea a aproximativ 3000 de hectare de teren agricol și pășuni. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, vânt puternic cu viteze de peste 65 km/h, valurile produse, de peste 1 m înălțime, pun presiune și pe digul de est, motiv pentru care s-au luat măsuri de consolidare și întărire a acestuia.

Măsură urgentă

Pentru rezolvarea problemelor, reprezentanții Administrației Apelor Române au propus ca măsură urgentă coborârea cotei deversorului lacului Suhaia pe o lungime de 30 de metri, cu 30 de centimetri, pentru evacuarea unui debit de circa 5m3/s în regim controlat. Acest lucru presupune inundarea controlată a unei suprafețe de teren agricol aflat în apropierea lacului.

Având în vedere posibilitatea existenței în zonă a mai multor animale și construcții temporare pentru adăpostirea acestora care trebuie evacuate din acel areal, în scopul efectuării cercetării, recunoașterii și monitorizării zonei, premergător și pe perioada realizării deversării controlate, s-a solicitat suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată, la nivelul toturor unităților administrative teritoriale (localități) din apropiere s-au transmis măsurile pe care cetățenii trebuie să le ia în această perioadă, acestea vizând în principal evitarea zonei în care se va produce deversarea controlată, notificarea tuturor operatorilor economici și persoanelor fizice care exploatează terenurile agricole, asupra iminenței inundării terenurilor aflate în zonele din apropierea digului de apărare a fluviului Dunărea și a digului lacului Suhaia (Zimnicea, Fântânele, Suhaia, Seaca, Lisa și Viișoara) și interzicerea accesului în zonă a persoanelor care vor să desfășoare activități de pescuit.

Mobilizare

În acest moment, pentru consolidarea și supraînălțarea digurilor de Vest și de Est ale lacului Suhaia sunt mobilizate peste 250 de persoane din cadrul Administrației Naționale a Apelor Române, ISU „A.D. Ghica" al județului Teleorman, Inspectoraului Județean de Jandarmi, Inspectoratului Județean de Poliție, A.N.I.F. Teleorman, SGA Teleorman dar și membri ai Serviciilor voluntare pentru situații de urgență din localitățile limitrofe.

La revărsarea apei în fluviul Dunărea, se intervine pentru evacuarea acesteia cu ajutorul a 14 motopompe de mare capacitate, 2 de la I.S.U Teleorman , 9 din cadrul inspectoratelor județene pentru situații de urgență OT, AG, DJ, USISU, VL, GR și GJ, iar 3 de la Administrația Națională a Apelor Române.

La fața locului mai sunt dislocate și alte mijloace de intervenție pentru a susține eforturile autorităților, respectiv: camioane, autoșenilata ISU Teleorman, o autospecială de scafandri, 2 bărci, mai multe buldoexacavatoare, încărcătoare, remorci cu nisip și alte utilaje specifice. Motopompele de mare capacitate au avantajul de a putea evacua peste 13.000 de litri de apă pe minut și pot refula apa la o distanță de aproximativ un kilometru datorită furtunurilor din dotare.

[citeste si]

În cazul unor urgențe reale, în care viața ori bunurile materiale le sunt puse în pericol, cetățenii sunt rugați să anunțe de îndată situația pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel