La un pas de tragedie: Patru elevi au fost împuşcaţi în ajunul Zilei Recunoştinţei

Foto: Freepik
Foto: Freepik

A fost deschis focul în apropierea unui liceu din Philadelphia.

Patru elevi au fost împuşcaţi miercuri dimineaţa în apropiere de liceul la care învaţă, în oraşul american Philadelphia (statul Pennsylvania), imediat după terminarea orelor, care s-au încheiat mai devreme pentru vacanţa de Ziua recunoştinţei (Thanksgiving), potrivit Agerpres.

Toţi cei patru sunt în stare stabilă şi este de aşteptat să supravieţuiască atacului, care a creat indignare în comunitatea locală. Inclusiv guvernatorul Pennsylvaniei, Tom Wolf, a difuzat un comunicat cu mesajul "destul!".

"Recentele atacuri cu armă din SUA au lăsat familii cu goluri în inimi şi locuri goale la masa de Thanksgiving. M-am săturat", a scris Wolf.

Tirurile de miercuri au avut loc lângă liceul Overbrook, în jurul orei locale 11:30 (16:30 GMT). Cursurile s-au încheiat miercuri cu trei ore mai devreme, fiind ajunul Zilei recunoştinţei, marcată anul acesta în SUA pe 24 noiembrie.

Un grup de elevi se afla în faţa unui salon de cosmetică de lângă şcoală, când un autoturism SUV s-a apropiat de ei şi cineva din maşină a deschis focul asupra grupului. Victimele sunt două fete de 15 ani şi doi băieţi de 16 ani.

Anchetatorii nu au stabilit deocamdată motivul atacului. Potrivit poliţiei, la liceul Overbrook nu s-au mai înregistrat înainte incidente.

"Mai este mult până să stabilim de ce s-a întâmplat asta, dar ştim că trebuie să înceteze", a subliniat comandantul adjunct al poliţiei din Philadelphia, John Stanford.

Nou atac armat în SUA. Peste 600 de cazuri similare în 2022

Un bărbat înarmat a ucis mai multe persoane într-un supermarket Walmart marţi seara, la Chesapeake, oraş din statul american Virginia, au anunţat autorităţile locale, care au precizat că printre morţi se numără şi atacatorul, informează AFP, Agerpres şi EFE.

"Poliţia din Chesapeake confirmă un incident cauzat de un atacator înarmat, cu decese la Walmart pe Sam's Circle. Atacatorul a decedat", a declarat primăria oraşului Chesapeake pe Twitter.

Deocamdată nu a fost precizat numărul de persoane ucise. Însă, potrivit postului de televiziune WAVY, citat de EFE, un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că ar fi sub 10 morţi.

Poliţia a fost alertată la orele locale 22:12 (03:12 GMT), când supermarketul Walmart era încă deschis. Circa 40 de ambulanţe s-au deplasat la faţa locului şi a fost desfăşurată o amplă operaţiune a poliţiei. Chesapeake, în sud-estul statului Virginia, este un oraş cu circa 250.000 de locuitori şi face parte din aria metropolitană a Virginia Beach-Norfolk. 

Mai mult de un atac pe zi în SUA

În SUA au avut loc peste 600 de atacuri în masă doar în acest an în Statele Unite, potrivit Arhivei pentru violență cu arme citată de The Washington Post. Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 18 au fost rănite într-un eveniment violent armat la Club Q, un club LGBTQ din Colorado Springs, în acest weekend. Atacul vine la mai puțin de o săptămână după ce un alt atac, de această dată la Universitatea Virginia din Charlottesville, a lăsat în urmă trei morți.

În acest an, atacurile armate în masă, în care patru sau mai multe persoane, fără a pune la socoteală atacatorul, sunt rănite sau ucise, au fost în medie mai mult de una pe zi. Nu a trecut nicio săptămână din 2022 fără cel puțin patru evenimente armate în masă.

Numărul atacurilor în masă a fost în creștere în ultimii ani. În 2021, au avut loc aproape 700 de astfel de incidente, un salt de la 610 din 2020 și 417 din 2019. Înainte de aceasta, incidentele nu depășiseră 400 anual. 2022 a înregistrat aproape maximul atins de anii precedenți. Atacurile în masă au ucis 621 de persoane și au rănit încă 2.524 până pe 19 noiembrie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel