La o zi după acordul pe exportul de cereale, Rusia atacă Odesa cu rachete. Ucraina acuză: "A scuipat" în faţa ONU şi a Turciei

La o zi după acordul pe exportul de cereale, Rusia atacă Odessa cu rachete. Ucraina acuză: "A scuipat" în faţa ONU şi a Turciei
La o zi după acordul pe exportul de cereale, Rusia atacă Odessa cu rachete. Ucraina acuză: "A scuipat" în faţa ONU şi a Turciei

Ucraina l-a acuzat pe Vladimir Putin că a "scuipat în faţa" ONU şi a Turciei după ce portul Odesa a fost atacat cu rachete. 

Update: Ambasadoarea SUA la Kiev a spus că Moscova ar trebui să răspundă pentru ceea ce a descris drept un atac rusesc "revoltător" care a vizat sâmbătă oraşul-port Odesa.

Rachetele ruseşti au lovit infrastructura din Odesa la o zi după ce Rusia şi Ucraina, cu medierea ONU şi a Turciei, au încheiat un acord de redeschidere a porturilor de la Marea Neagră şi de reluare a exporturilor de cereale.

"Rusia trebuie trasă la răspundere", a scris pe Twitter ambasadoarea SUA, Bridget Brink, conform Rador. 

În port, la momentul atacului, erau cereale pentru export 

Ministerul pentru Politică Agrară din Ucraina transmite că, în portul din Odesa, atacat, sâmbătă, cu rachete de croazieră ruseşti, erau cereale destinate exportului - relatează postul public Suspilne.

"Nu voi preciza cantitatea, pentru că de acest lucru se ocupă Ministerul Infrastructurii. Ne aşteptam deja la primele plecări, mâine sau poimâine" - a declarat o sursă din minister.

- ştirea iniţială - 

Ucraina l-a acuzat sâmbătă pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, că a "scuipat în faţa" ONU şi a Turciei prin bombardarea portului Odesa, transmite Agerpres. În plus, Kievul a afirmat că Moscova îşi va asuma "întreaga răspundere" a eşecului acordului privitor la exportul de cereale, semnat vineri la Istanbul, transmite AFP.

Lovind cu rachete portul Odesa, preşedintele rus a "scuipat în faţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, şi a preşedintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi uriaşe pentru a ajunge la acest acord" a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

Ucraina: Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr



Ucraina a prevenit de asemenea că Rusia îşi va asuma 'întreaga răspundere' a eşecului acordului privitor la exportul de cereale.

"Inamicul a atacat portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului.", a anunţat sâmbătă Comandamentul Operaţional Sud pe reţeaua Telegram.

Ucraina şi Rusia au semnat vineri, la Istanbul, două acorduri separate cu Turcia şi ONU privind exportul de cereale ucrainene şi de produse agricole prin Marea Neagră. Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia.

Acest acord, aprig negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Ce prevede acordul



În termenii acestui acord, "culoare securizate" vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră, pe care "cele două părţi s-au angajat să nu le atace", a precizat un responsabil al ONU sub acoperirea anonimatului.

Oficiali ONU citaţi de Reuters au declarat presei vineri că acordul ar urma să fie deplin operaţional în câteva săptămâni.

Negociatorii au renunţat la curăţarea Mării Negre de mine, instalate în special de ucraineni pentru a-şi proteja ţărmurile. "Deminarea ar fi luat prea mult timp", a justificat ONU, care a precizat că "piloţi ucraineni" vor deschide calea cargourilor în apele teritoriale.

Ucraina a anunțat că exporturile vor începe în trei porturi



Ucraina a indicat că exporturile sale vor începe în trei porturi - Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk - şi că speră să le crească numărul pe viitor.

Acordul va fi valabil timp de "120 de zile", respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Un centru de coordonare comun (CCC) urmează a fi deschis în acest weekend la Istanbul împreună cu reprezentanţi ai tuturor părţilor şi ai ONU.

SUA promite mai mult sprijin militar Ucrainei. Zelenski: Armele puternice vor accelera victoria Ucrainei

Statele Unite au promis mai mult sprijin militar Ucrainei, inclusiv drone, şi urmează să decidă dacă trimit ţării avioane de luptă. Luptele continuă în est, iar războiul este pe cale să intre în a şasea lună. Moscova şi Kievul au semnat vineri un acord de referinţă pentru a debloca exporturile de cereale din porturile Mării Negre. Cu toate acestea, reprezentanţii au refuzat să stea la aceeaşi masă şi au evitat să dea mâna la ceremonia de la Istanbul.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulţumit omologului său american, Joe Biden, pentru noul pachet de asistenţă militară şi a asigurat că armele puternice vor salva vieţile soldaţilor Ucrainei şi vor accelera eliberarea teritoriului ucrainean de sub ocupaţia invadatorilor ruşi. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel