La 25 de ani de la naufragiul feribotului Estonia, supraviețuitorii cer dreptate

Feribot Estonia
Feribot Estonia

Supravieţuitori ai naufragiului feribotului Estonia din Marea Baltică, soldat cu 852 de morţi în 1994, au cerut sâmbătă la Stockholm lansarea unei anchete independente asupra acestei tragedii, în cadrul unei ceremonii care a marcat împlinirea a 25 de ani de la cea mai mare catastrofă maritimă civilă din Europa, transmit AFP şi dpa.

Pe o ploaie insistentă, prinţesa moştenitoare Victoria a Suediei a depus o jerbă la monumentul ridicat în memoria victimelor.

"A fost o traumă pentru întreaga ţară", a spus premierul Stefan Lofven, prezent la ceremonie.

852 de morți, 137 de supraviețuitori


Feribotul Estonia s-a scufundat în noaptea de 28 septembrie 1994, în timpul unei furtuni, pe drumul dintre Stockholm şi Tallinn, capitala Estoniei. Dintre cei 989 de pasageri şi membri ai echipajului, 852 şi-au pierdut viaţa, dintre care 501 suedezi şi 285 estoni.

Între cei 137 de supravieţuitori s-a numărat şi politicianul Kent Harstedt, devenit ulterior deputat, care a învinuit autorităţile pentru dezastru, denunţând însă totodată "teoriile conspiraţiei" care au proliferat după naufragiu.

Harstedt şi o altă supravieţuitoare, Sara Hedrenius, au relatat cum s-au întâlnit întâmplător în timp ce nava se scufunda şi au reuşit să urce într-o barcă de salvare găurită, pe care au petrecut câteva ore înainte de a fi recuperaţi din apele reci ca gheaţa.

"A venit timpul justiţiei. Nu a existat o anchetă internaţională independentă, nimeni nu a vrut să-şi asume responsabilitatea", a deplâns Harstedt în faţa celor prezenţi la ceremonie.

Epava feribotului se află încă pe fundul Mării Baltice


În pofida solicitărilor supravieţuitorilor şi familiilor acestora, epava feribotului se află încă pe fundul Mării Baltice, în baza unui acord între Suedia, Estonia şi Finlanda.

În 1997, o comisie de anchetă comună a celor trei ţări a conchis că la baza naufragiului s-a aflat o deficienţă a sistemului de blocare a etravei care a permis apei să pătrundă pe puntea rezervată vehiculelor.

Peste 800 de supravieţuitori şi apropiaţi ai celor decedaţi au primit compensaţii din partea armatorului în sumă totală de circa 130 de milioane de euro.

Majoritatea echipajului provenea din Estonia, iar operatorul feribotului era de asemenea eston.

O ceremonie similară a avut loc sâmbătă şi în Estonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel