La 11 ani de la accidentul nuclear din Fukushima, locuitorii unui sat din apropiere se întorc acasă

Sursă foto: Unsplash (Deon van Zyl)
Sursă foto: Unsplash (Deon van Zyl)

Accidentul nuclear de la Fukushima a închis un perimetru care includea mai multe localități. Anul acesta, unul dintre sate, și-a putut primi localnicii înapoi.

La mai bine de 11 ani de la cel mai mare dezastru nuclear din Japonia, guvernul a ridicat duminică ordinele de evacuare într-o secțiune a unui sat considerat anterior interzis, permițând rezidenților să se mute înapoi în casele lor. Kazunori Iwayama, un fost rezident al satului Katsurao, care se află la aproximativ 40 de kilometri de uzina Fukushima Daiichi a spus: ”Se pare că ne putem concentra pe readucerea lucrurilor la normal”.

Pe 11 martie 2011, un cutremur cu magnitudinea de 9,0 a lovit coasta țării, declanșând un tsunami care a provocat un accident nuclear la centrala electrică și o eliberare majoră de material radioactiv. A fost cel mai mare dezastru nuclear din lume de la Cernobîl, din 1986, scrie CNN

Peste 300.000 de oameni care locuiesc în apropierea centralei nucleare au fost forțați să evacueze temporar și alte mii au făcut-o în mod voluntar. Odinioară comunitățile pline de viață au fost transformate în orașe fantomă. În anii de după, operațiunile de curățare și decontaminare pe scară largă au permis unor locuitori care au locuit cândva în fosta zonă de excludere să se întoarcă.

Nu toate gospodăriile au fost decontaminate

Duminică, Iwayama a văzut cum o poartă care bloca accesul la casa sa din districtul Noyuki din Katsurao a fost redeschisă la ora locală 8 dimineața. Ordinele de evacuare pentru cea mai mare parte a satului au fost ridicate în iunie 2016, permițând rezidenților înregistrați să vină și să plece, a declarat un oficial din sat, care a refuzat să fie identificat. Majoritatea celor care s-au întors din 2016 sunt vârstnici.

Cu toate acestea, unele gospodării încă așteaptă ca părțile lor din sat să fie decontaminate, potrivit oficialului.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat în această lună că redeschiderea va fi pentru prima dată pentru unii locuitori când li se va permite să locuiască din nou în districtul Noyuki din Katsurao, o zonă cu niveluri ridicate de radiații de până la 50 de milisieverts. 

Organele internaționale de supraveghere recomandă ca dozele anuale de radiații să fie menținute sub 20 milisievert, echivalentul a două tomografii computerizate pe întregul corp. 

Guvernul japonez a concluzionat că nivelul radiațiilor a scăzut suficient pentru ca rezidenții să se întoarcă, deși cifra nu a fost publicată. Deocamdată, doar patru gospodării din 30 au declarat că intenţionează să se întoarcă în districtul Noyuki, a spus oficialul însărcinat cu administrarea satului.

Înainte de dezastru, satul Katsurao avea o populație de aproximativ 1.500 de oameni. Mulți dintre cei care au plecat și-au refăcut viața în altă parte.

CNCAN, precizări despre nivelul de radiații de la Cernobîl

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis un mesaj după ce au apărut informații în spațiul public că nivelul de radiații la Cernobîl ar fi normal și ar fi crescut după ce rușii au preluat controlul.

”Referitor la unele materiale de presa privind nivelul anormal de radiatii la Cernobil, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Sistemul de monitorizare a radioactivitatii mediului de pe teritoriul Ucrainei functioneaza normal și nu indica depasiri peste valorile normale.

În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel