Kremlinul, reacție neașteptată, după condamnarea jurnalistului rus Ivan Safronov: Este o sentință foarte dură

Kremlinul, reacție neașteptată, după condamnarea jurnalistului rus Ivan Safronov: Este o sentință foarte dură / Foto: Kremlin.ru
Kremlinul, reacție neașteptată, după condamnarea jurnalistului rus Ivan Safronov: Este o sentință foarte dură / Foto: Kremlin.ru

Dmitri Peskov a avut o reacție neașteptată după condamnarea jurnalistului rus Ivan Safronov.

Kremlinul nu comentează sentința pronunțată în cazul jurnalistului Ivan Safronov, dar recunoaște că aceasta este prea dură. 

"Acesta este un verdict al instanței și nu am dreptul să comentez în vreun fel. Da, putem afirma că aceasta este o sentință foarte dură, nu mai am nimic de spus pe această temă", a spus Dmitri Peskov, secretar de presă al președintelui Federației Ruse, într-un interviu acordat canalului RBC TV. .

Luni, Tribunalul din Moscova l-a condamnat pe Safronov la 22 de ani de închisoare și plata unei amenzi de 500.000 de ruble. Marți mai devreme, Peskov a sugerat că președintele Vladimir Putin era la curent cu verdictul lui Ivan Safronov din rapoartele presei, scrie Interfax.

Safronov a fost găsit vinovat de două episoade de înaltă trădare (articolul 275 din Codul penal al Federației Ruse). Întrucât materialele dosarului Safronov sunt clasificate, iar procesul împotriva lui a avut loc cu ușile închise, instanța a anunțat doar părțile introductive ale verdictului. Avocații jurnalistului au făcut deja apel la instanța superioară.

Jurnaliștii ruși independenți cer eliberarea lui Safronov

Jurnaliştii independenţi ruşi cer eliberarea imediată a lui Safronov din arest, reexaminarea cazului, înlăturarea componenţei instanţei, care a demonstrat că este părtinitoare şi şi-a demonstrat angajamentul faţă de autorităţi, precum şi demararea unor cercetări împotriva funcţionarilor care au comis încălcări flagrante în timpul anchetei.

Jurnalismul nu este o crimă. Ivan Safronov trebuie achitat", se specifică în mesajul semnat de jurnaliştii de la Meduza, Holod, Novaia Gazeta, Dojdi, Verstki, Vajnîe Istorii, Bumaghi, Mediazona, The Bell, Moscow Times şi de la alte publicaţii şi instituţii mass-media ruse independente.

UE cere retragerea tuturor acuzaţiilor formulate împotriva lui Safronov



Uniunea Europeană a cerut retragerea tuturor acuzaţiilor formulate împotriva sa şi eliberarea jurnalistului. Represiunile sistematice ale regimului asupra jurnalismului independent îi privează pe cetăţeni de dreptul la informaţii veridice, inclusiv despre războiul dus de Rusia în Ucraina", a scris purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al coordonatorului politicii externe şi de securitate al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell.

Safronov a fost reţinut în luna iulie 2020 şi a petrecut mai bine de doi ani în centrul de arest preventiv Lefortovo. Tribunalul oraşului Moscova a început să analizeze cazul său cu uşile închise abia în luna aprilie a acestui an. Mai mulţi martori ai acuzării şi apărării au fost audiaţi în cadrul şedinţelor de judecată. Potrivit avocaţilor, aceştia nu au oferit probe care să confirme vinovăţia sa.

Potrivit anchetatorilor, în perioada când el lucra la 'Kommersant', din 2015 până în 2018, Safronov a pregătit mai multe materiale analitice cu privire la complexul militar-industrial rus pentru cetăţeanul ceh Martin Larisch şi politologul german Dmitri Voronin. Potrivit FSB, materialele conţin secrete de stat, deşi în timpul anchetei jurnalistul a afirmat în repetate rânduri că toate datele sunt în domeniul public. Publicaţia Proekt, care are la dispoziţie rechizitoriul în cauză, a raportat că ancheta nu a stabilit nici martorii şi nici motivele pentru presupusa infracţiune şi nici nu a găsit o armă pentru comiterea acesteia. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel