Kremlin, prima reacție după ce România a expulzat un diplomat rus. Moscova va răspunde cu aceeași monedă

Kremlin, prima reacție după ce România a expulzat un diplomat rus. Moscova va răspunde cu aceeași monedă  /  Sursă foto: Pixbay
Kremlin, prima reacție după ce România a expulzat un diplomat rus. Moscova va răspunde cu aceeași monedă / Sursă foto: Pixbay

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu prima reacție în urma expulzării diplomatului Aleksei Grișaev, adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse de la București.

În cursul zilei de astăzi, autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Aleksei Grișaev. Ca reacţie la această decizie, reprezentanții ambasadei ruse la București au declarat pentru site-ul RIA Novosti că decizia de a expulza un diplomat rus reprezintă un gest inamical, iar partea rusă își rezervă dreptul să răspundă.

„Astăzi, la sediul MAE al României a fost invitat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, Valeri Ivanovici Kuzmin, unde i-a fost înmânată o notă. În aceasta se anunța că în conformitate cu prevederile convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, adjunctul atașatului militar, Aleksei Grișaev, este declarat persona non-grata. Calificăm această decizie a autorităților române drept un act inamical, care nu contribuie la însănătoșirea relațiilor bilaterale dintre cele două țări“, a declarat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti pentru site-ul RIA Novosti. 

“Presupunem că în baza principiilor de reciprocitate în relațiile diplomatice ale convenției de la Viena, partea rusă va recurge la măsuri de răspuns”, a adăugat ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin.

Maria Zaharova, prima reacție



O prima reacție a veni si din partea purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, cunoaşte foarte bine procedura măsurilor de răspuns la expulzarea angajaților misiunii diplomatice. „Ambasadorul României în Rusia cunoaște bine procedura privind măsurile de răspuns ale Federației Ruse” – a declarat Zaharova, potrivit Vedomosti.ru, insinuând astfel că Moscova va răspunde cu aceeași monedă.

Amintim în acest sens că la finalul săptămânii trecute președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care limitează numărul angajaților locali din cadrul misiunilor diplomatice străine din Federația Rusă. În acest sens, Moscova lucrează la o listă cu state „neprietenoase”. Decizia vine în contextul în care Moscova e angrenată într-un conflict diplomatic cu Cehia, ambele state expulzându-și diplomați. 

MAE român nu a comunicat încă motivul, dar măsuri similare au fost luate și de alte state precum Polonia sau țările baltice, care s-au solidarizat cu Cehia, potrivit Defense Romania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel