Kremlin: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Autoritățile de la Kremlin au anunțat că gigantul Gazprom ar putea schimba condițiile contractelor de livrare de gaze.

Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare dacă statele occidentale implementează un plafon de preţ pentru gazul rusesc, transmite Reuters.

Liderii grupului celor şapte state puternic industralizate (G7) au fost de acord să analizeze introducerea unui plafon de preţ pentru gazul şi petrolul rusesc, pentru a limita fluxul de bani spre Rusia.

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi limitarea profiturilor generate de Rusia ca urmare a creşterii preţurilor la energie au devenit principalele subiecte de discuţie pentru liderii din G7.

Beneficii reduse pentru Rusia

Oficialii occidentali spun că vor să încurajeze vânzările de petrol rusesc la un nivel uşor peste costurile de producţie, pentru a se asigura că beneficiile Rusiei sunt reduse, în timp ce este menţinută producţia, dar detaliile finale încă nu au fost anunţate.

"Depinde de direcţie, depinde de deciziile luate de Gazprom. Probabil, ei ar putea pune problema schimbării actualelor condiţii din contracte, a schimbării preţului", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre ideea plafonării preţului gazului.

Peskov nu a precizat dacă schimbările ar putea duce la alinierea contractelor cu propusa plafonare, sau revizuirea lor integrală.

Oficialii Gazprom nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

Întrebat cum ar putea afecta bugetul statului introducerea unui plafon de preţ pentru gazul şi petrolul rusesc, Peskov a răspuns: "Încă nu ştim despre ce este vorba...Conform constituţiei noastre, Rusia este un stat social, îndeplinirea tuturor obligaţiilor noastre sociale este prioritatea principală".

Rusia are ca obiectiv un deficit bugetar de 2% din PIB anul acesta, după ce a majorat sprijinul acordat gospodăriilor şi companiilor pentru a compensa efectele sancţiunilor. Chiar cu acest deficit proiectat, Moscova are nevoie de un preţ al barilului de petrol de 100 de dolari anul acesta pentru a echilibra bugetul, conform economistului Natalia Orlova, de la Alfa Bank, scrie Agerprez.

Prima reacţie a Kremlinului, după ce Rusia a intrat în incapacitate tehnică de plată

Acuzaţiile privind incapacitatea de plată a Federaţiei Ruse sunt „neîntemeiate, plata în valută străină s-a făcut în mai”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Într-un dialog telefonic cu reporterii, Peskov a spus că Rusia a făcut plăţi pentru obligaţiunile scadente în mai şi că faptul că acestea au fost blocate de Euroclear din cauza sancţiunilor occidentale împotriva ţării „nu este problema noastră”.

Despre situaţia de pe front, Peskov, preluat de agenţia Ria Novosti, a comentat:

„Am afirmat în mod repetat că viitorul republicilor Lugansk şi Doneţk şi al altor teritorii ale Ucrainei ar trebui să fie decis de locuitori. Decizia lor este suverană” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel