Kovesi, protocol desecretizat: "Se apela la resursele SRI"

Laura Codruţa Kovesi susţine că protocolul nu a dat acces SRI la toate informaţiile din dosare, ci la cele privind securitatea.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că prin protocolul semnat între Ministerul Public şi SRI nu s-a acordat acces Serviciului la toate informaţiile din dosarele penale, ci doar la cele prevăzute de lege, şi anume la acele informaţii care priveau securitatea naţională.

'Potrivit articolului 24 din Legea 51/1991, legea privind siguranţa naţională (...), toate organele statului, inclusiv parchetele, au obligaţia să permită acces organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale la datele pe care le deţin, dacă acestea privesc securitatea naţională. Deci, acest protocol nu a adăugat la lege, ci a preluat această dispoziţie legală şi a stabilit doar modalitatea în care se realizează această obligaţie prevăzută în lege. Astfel, prin prevederile acestui protocol nu s-a acordat acces SRI-ului la toate informaţiile din dosarele penale sau la alte informaţii, decât cele prevăzute în lege, şi anume informaţii privind securitatea naţională', a spus Kovesi.

Acest protocol nu are prevăzute obligaţii în plus

Astfel, şefa DNA a explicat că, de exemplu, dacă un procuror află în activitatea sa de instrumentare a unui dosar că o persoană pregăteşte un atentat terorist sau că un angajat al SRI vinde secrete unui stat străin, atunci el este obligat prin lege să furnizeze aceste informaţii Serviciului.

'Deci, acest protocol nu are prevăzute obligaţii în plus, ci strict o obligaţie legală. Dar nu se comunicau date privind stadiul anchetei, nu se comunicau date din dosarul penal, ci strict acele informaţii care priveau securitatea naţională', a punctat Kovesi.

Ofiţerii SRI nu administrau probe

Totodată, procurorul şef al DNA a arătat că ofiţerii SRI nu administrau probe, ci făceau doar anumite activităţi tehnice.

'În activitatea de judecare a dosarelor, judecătorii verificau modul în care s-au administrat probele. Nu există nicio probă administrată de ofiţeri SRI. Probele au fost administrate de procurori sau poliţişti în conformitate cu Codul de procedură penală. Doar anumite activităţi tehnice, spre exemplu, atunci când se făcea un filaj... Procurorii nu au prin lege atribuţii să facă filaj şi nu sunt pregătiţi în acest sens. Aceste activităţi de filaj sunt specifice unor ofiţeri de informaţii. La acel moment, această activitate se realiza de către SRI şi în cadrul acestor activităţi, atunci când procurorul considera necesar că o persoană trebuie să fie supravegheată operativ zece ore sau o zi, se apela la resursele SRI', a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

[citeste si]

De asemenea, aceasta a precizat că Ministerul Public nu este singura instituţie din sistemul judiciar care a încheiat protocoale cu SRI, că acest protocol a fost distribuit tuturor structurilor de parchet şi a fost aplicat de-a lungul anilor de mii de procurori, el fiind secret faţă de terţe persoane, din afara instituţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel