Procurorul general adjunct, despre Kovesi, la șefia EPPO: O recunoaștere a succesului

Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES
Laura Codruța Kovesi FOTO AGERPRES

Numirea Laurei Codruţa Kovesi la şefia EPPO reprezintă o mare onoare pentru România, a spus Răzvan Horaţiu Radu, procurorul general adjunct al României. 

"Faptul că procurorul-şef european este din România este o onoare, dar, în acelaşi timp, pentru dumneavoastră, cei care aţi lucrat în combaterea fraudei în domeniul banilor europeni, reprezintă o garanţie a faptului că aţi făcut o treabă bună. Numirea unui procuror-şef european din România reprezintă o recunoaştere din partea instituţiilor europene şi a statelor membre a eforturilor DNA şi celorlalte instituţii care au sprijinit DNA. Reprezintă, practic, o recunoaştere a succesului pe care l-aţi avut în materie", le-a spus Răzvan Horaţiu Radu procurorilor DNA, prezenţi la o dezbatere despre investigarea fraudelor cu fonduri europene.

Dosarele penale, insuccesul instituţiilor

Adjunctul procurorului general a spus că întocmirea unor dosare penale reprezintă este şi un insucces al instituţiilor care au rolul de a preveni fraudele cu fonduri europene.

"Eu cred că este şi un insucces al administraţiei. Înainte de combatere, ar trebui să avem prevenţie. În momentul în care prevenţia eşuează, în momentul în care anumite organe administrative, care aveau un rol în a preveni cheltuirea ilegală a banului european, e clar că misiunea lor a eşuat, ceea ce duce la deschiderea unor dosare penale şi eventual la soluţii de trimitere în judecată. (...) Este un eşec instituţional şi un eşec de ţară. A existat foarte mult senzaţia că în România se fraudează foarte mult sau cel mai mult banul european. Nu, este o afirmaţie falsă. Dacă nu ar fi fost o fraudă generalizată, dacă nu s-ar fi pierdut sute de milioane de euro la nivelul UE ca urmare a fraudelor cu bani europeni, nu s-ar fi ajuns la necesitatea înfiinţării unui serviciu de procuratură la nivel european. (...) Din păcate, în România nu am văzut, de-a lungul anilor, funcţionari să fie traşi la răspundere pentru neregularităţi administrative care au dus la corecţii în materia fondurilor europene", a susţinut Răzvan Horaţiu Radu, conform Agerpres.

DNA a organizat miercuri un atelier de lucru cu tema 'Tendinţe în investigarea fraudelor şi corupţiei care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel