Kovesi: Nu mă interesează ce zice domnul președinte Băsescu

Procurorul șef al DNA spune că nu este interesată de afirmațiile lui Traian Băsescu, după ce fostul președinte a lansat o diatribă împotriva șefilor justiției.

Într-un interviu acordat turturica.ro, Kovesi a arătat că numărul denunțurilor a crescut exponențial în ultima perioadă.

"În jur de 90% dintre dosare se constituie ca urmare a sesizărilor venite de la persoane juridice, cele mai multe fiind altele decât instituțiile statului, iar un procent de sub 5% îl constituie sesizările din oficiu. În acest procent se includ și sesizările care vin de la seviciile de informații. Deci, vedeți, mai nou dosarele DNA nu se bazează pe sesizări venite de la serviciile de informații, ci se bazează foarte mult pe sesizări venite de la persoane fizice și persoane juridice", a spus Kovesi.

Întrebată cum explică faptul că fostul președinte Băsescu se declară deranjat de valul de denunțuri, Kovesi, a răspuns: "Nu mă interesează ce zice domnul președinte Băsescu. Dar pot să vă spun că această problemă a denunțătorului nu este inventată în România și nu este în legislație din ianuarie 2015, nici din 2014, nici din 2013. Această clauză de nepedepsire există din 1968, în Codul Penal".

Kovesi: Ponta nu este cercetat în niciun dosar de către DNA

"Nu știu și nu pot să comentez ce știe fiecare. Oricum pot să spun că în spațiul public de foarte multe ori am văzut luări de poziții fără ca oamenii să se informeze în prealabil. Sunt dispoziții publice care se regăsesc în Codul Penal, în Codul de Procedură Penală și care pot fi citite. Probabil că această discuție despre denunțători s-a amplificat în acest an datorită importanței funcției pe care au deținut-o anumite persoane, prezenți în anumit dosare. Însă, din punctul de vedere al investigatorilor, regulile sunt aceleași. Noi nu schimbăm Codul și nu schimbăm modul în care aplicăm Codul în funcție de persoana pe care o cercetăm. Este aceeași reglementare din 1968. De ce nu și-a pus problema în 2012, în 2014? Au mai fost dosare cu denunțători, dar atunci n-a existat problema aceasta", a adăugat Kovesi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel