Kovesi: Mai multe sesizări, după schimbarea politică a țării

 Instituţiile de control trimit mai multe sesizări către procurorii anticorupţie după ce se schimbă conducerea politică a ţării, a afirmat, miercuri, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

"Dacă ne raportăm la modul în care suntem sesizaţi, trebuie arătat că schimbările politice generează anumite sesizări. Atunci când la nivelul Guvernului sau al altor instituţii publice sunt schimbări politice, creşte sau scade numărul de sesizări în funcţie de anumite fapte sau cu privire la anumite perioade de timp. (...) Deşi statul are atât de multe instituţii de control, acestea fac sesizări mai des după ce se schimbă conducerea politică, ceea ce nu e rău. Dar e rău că până la schimbarea conducerii politice avem mai des un comportament diametral opus, în care instituţii publice nici nu se constituie parte civilă în procesele în care statul a suferit o pagubă", a spus Kovesi, la o dezbatere pe tema fraudelor în domeniul achiziţiilor publice. 

Sesizări referitoare la fapte vechi

Şefa DNA a precizat că au fost situaţii în care procurorii au fost sesizaţi doar cu privire la anumite persoane sau la anumite intervale de timp, deşi era vorba de fapte derulate de-a lungul mai multor ani, în care erau implicate mult mai multe persoane. În plus, unele sesizări se referă la fapte comise chiar şi cu nouă ani în urmă. 

"Este foarte dificil să faci anchetă şi să administrezi probe la 9 ani sau la 10 ani de la comiterea faptei. Este important ca instituţiile să fie responsabilizate şi să nu aştepte 8 sau 9 ani pentru a sesiza o faptă penală, iar apoi să paseze responsabilitatea la procurori", a mai afirmat procurorul şef al DNA. 

Laura Codruţa Kovesi a condus, miercuri, dezbaterea cu tema: "Frauda şi corupţia în domeniul achiziţiilor publice. De la combatere la prevenire", organizată de DNA, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel