Kovesi, anunț de ultimă oră. Reacție la ordonanța pe interceptări

Laura Codruţa Kovesi a declarat că toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru a implementa decizia Curţii Constituţionale privind interceptările şi ordonanţa de urgenţă care a fost adoptată, menţionând că se va încerca recrutarea poliţiştilor din structurile care anterior au pus în supraveghere măsurile de natură tehnică.

Ea a reiterat că DNA are nevoie de 130 de poliţişti şi de aproximativ 10 milioane de euro pentru a lucra aşa cum s-a întâmplat în anii trecuţi.

'Este bine că în primă fază avem aceşti 40 de poliţişti, dar, sigur, în perioada imediat următoare va trebui să se găsească resurse pentru a primi şi diferenţa până la 130 de oameni. (...) Pot doar să vă spun că, în acest moment, toate resursele de la Serviciul Tehnic vor lucra pentru a implementa decizia CCR şi OUG care a fost adoptată. În perioada imediat următoare, se va vedea o încetinire a soluţionării dosarelor tocmai datorită faptului că resursele pe care le avem le vom folosi pentru a suplimenta necesarul la Serviciul Tehnic', a afirmat Kovesi, la ieşirea de la Ministerul Public, unde a participat la prezentarea raportului de activitate pe anul 2015.

Şefa DNA a menţionat că pentru completarea echipei cu cei 40 de poliţişti sunt necesare o serie de formalităţi.

'Trebuie o procedură de recrutare a acestora, trebuie să facem o modificare a statelor de funcţii şi personal, ceea ce presupune o modificare de regulament la Ministerul Justiţiei şi din nou un aviz din partea CSM. Depinde cât de mult vor dura aceste formalităţi pentru a putea completa echipa. (...) De această dată, nu putem selecta orice poliţişti din Poliţia Judiciară. Ei trebuie să aibă anumite cunoştiinţe tehnice, să aibă o pregătire tehnică la bază. O să încercăm să recrutăm poliţişti din structurile care anterior au pus în supraveghere aceste măsuri de natură tehnică. (...) Cu siguranţă va trebui să facem (training - n.r.), atât pentru personalul pe care îl avem, cât şi pentru cei pe care îi vom recruta', a explicat Kovesi.

[citeste si]

Ea a refuzat să precizeze numărul dosarelor în care a fost deja invocată decizia CCR, arătând că acest lucru ar însemna să comenteze cazuri şi probe care sunt în curs. 'Nu pot să vă dau exemple, pentru că ar însemna să comentez dosarele în curs. Pot doar să vă spun că s-au introdus de către apărător sau de către persoanele care au fost trimise în judecată cereri prin care s-a solicitat anularea probelor, invocându-se această decizie. S-a invocat în dosare aflate atât în faza de judecare la fond, s-a invocat în dosare care sunt în faza apelului, în dosare care sunt în cameră preliminară. O să vedem cum judecătorii vor soluţiona aceste cereri. (...) Aşa cum am spus şi săptămâna trecută, dosarele DNA nu se bazează exclusiv pe interceptări. Întotdeauna aceste probe au fost dublate şi de alte probe care au fost administrate în cursul procesului penal', a spus şefa DNA. Kovesi a reamintit că efectul deciziei CCR cu cea mai mare influenţă asupra activităţii DNA ţine de durata soluţionării dosarelor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel