Kovesi: Am trimis IJ şi CSM solicitări

Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, într-un interviu acordat Agerpres, că a trimis anumite solicitări pe chestiuni de procedură atât Inspecţiei Judiciare, cât şi membrilor CSM din Secţia pentru procurori, aspecte care, din punctul de vedere al procurorilor DNA, pot influenţa sau nu validitatea raportului inspectorilor IJ.

"La aceste solicitări, noi încă nu am primit răspuns. Sigur, sunt nişte solicitări în care noi am sesizat anumite chestiuni de procedură şi la care aşteptăm un răspuns să vedem cum ele vor fi soluţionate. (...) Eu nu doresc să vorbesc despre acest raport până el nu va fi făcut public. Nu doresc să mă antepronunţ în niciun fel. Vă pot da un exemplu care nu cred că influenţează concluziile raportului în niciun fel.

Potrivit procedurii efectuării inspecţiei, la finalul controlului, echipa trebuie să prezinte nişte concluzii preliminare. Ca procuror general 6 ani am citit toate rapoartele făcute de IJ şi, credeţi-mă, au fost zeci de rapoarte pe care le-am citit.

De fiecare dată, această procedură a fost respectată, s-au prezentat concluziile în faţa procurorilor care au fost controlaţi. În cadrul controlului care a avut loc la DNA, procedura a fost puţin diferită, sigur, asta nu înseamnă că ea nu este corectă, dar că a fost diferită. O parte a echipei de inspectori a prezentat concluziile oral, o parte a echipei de inspectori a trimis un punct de vedere scris', a afirmat Kovesi.

Potrivit acesteia, chestiunile semnalate nu vizează constatările inspectorilor. 'Ne-au fost prezentate nişte concluzii, unele chiar foarte pozitive, ne-au fost prezentate nişte recomandări şi nişte propuneri pe care Inspecţia urmează să le facă în acel proiect. Potrivit procedurii de control, dacă se constată deficienţe în cadrul activităţii de control, inspectorii discută cu conducerea sau cu şefii structurilor unde găsesc aceste deficiente şi este prevăzută procedura de a îndrepta acele deficienţe până la finalul controlului. În cazul nostru nu am avut astfel de situaţii', a explicat şefa DNA.

Ea a susţinut că au fost puse la dispoziţia IJ absolut toate datele, informaţiile şi documentele care le-au fost solicitate. 'Nu este un ordin în care să prevadă ce categorie de acte se verifică sau nu. (...) Pot doar să vă confirm că inspectorii au avut acces la dosarele penale. Atunci când au cerut anumite dosare penale, ele au fost puse la dispoziţie. În unele situaţii, au fost cerute toate dosarele penale ale unui procuror, care aveau o anumită vechime, în alte situaţii au fost cerute dosare prin sondaj de către inspectori. (...) S-a verificat şi modul în care au fost respectate dispoziţiile penale privind supravegherea tehnică, anume interceptările. Deci inspectorii au avut acces la tot ceea ce au cerut, inclusiv la dosare penale, indiferent că a fost începută urmărirea penală sau nu', a arătat Kovesi. Referitor la faptul că Inspecţia Judiciară îi cercetează pe procurorii care au investigat dosarul în cazul OUG 13, şefa DNA a spus că nu a primit nicio înştiinţare oficială până în acest moment. 'Ştiu că a fost demarată o cerere de cercetare disciplinară în vara acestui an împotriva a trei procurori, dar nu am primit oficial niciun fel de răspuns de la Inspecţia Judiciară, ca atare nu pot să comentez această afirmaţie', a precizat Kovesi.

[citeste si]

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel