Kovesi a primit undă verde din partea Consiliului European

Laura Codruța Kovesi a primit undă verde pentru a ocupa postul de procuror european.

Laura Codruța Kovesi a primit votul de încredere din partea Consiliului European.

Consiliul Uniunii Europene a confirmat numirea Laurei Codruţa Kövesi în funcția de procuror-șef european, urmând ca această numire să fie supusă spre aprobare Parlamentului European, se arată într-un comunicat dat publicității luni.

Urmează votul Parlamentului European, care se anunță o formalitate, în urma înțelegerii dintre cele două instituții, care au căzut de acord asupra numelui româncei încă din luna septembrie.

Kovesi va deveni, astfel, primul procuror şef european şi va conduce Parchetul European pentru următorii şapte ani. 

Biroul Procurorului Public European (EPPO), operaţional la sfârşitul lui 2020

Laura Codruţa Kovesi este în prezent procuror în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Ea a deţinut anterior diverse poziţii de procuror în timpul carierei sale în România, printre care cea de procuror-şef al DNA.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel