Kofi Annan, funeralii. Demnitari din toată lumea, un ultim omagiu

Funeraliile naţionale ale fostului secretar general al ONU Kofi Annan s-au desfăşurat joi în ţara sa natală, Ghana, în prezenţa a numeroşi şefi de stat şi lideri din întreaga lume.

'Am pierdut un frate, un soţ, un tată, un bunic, un unchi, un om cu convingeri profunde, hotărât să ne inducă valorile cinstei, dreptăţii şi bunătăţii, în acelaşi fel în care a promovat pacea şi drepturile omului în lume', a declarat fratele său Kobina. 'A fost un om de un optimism tenace', a confirmat fiica sa Amma Annan.

Ceremonia a avut loc joi dimineaţa la Centrul internaţional de conferinţe din Accra, în finalul a trei zile de doliu naţional, unde simpli cetăţeni ai ţării africane şi demnitari din toată lumea i-au adus un ultim omagiu fostului secretar general al Naţiunilor Unite. Actualul titular al postului, Antonio Guterres, a menţionat într-un discurs rostit la faţa locului că Annan, care i-a fost 'prieten personal', a fost un om 'demn, curajos şi moral'. 'Kofi Annan a fost Naţiunile Unite şi Naţiunile Unite au fost el', a declarat Guterres în faţa văduvei lui Annan, diplomata suedeză Nane Maria Annan, vizibil emoţionată.

'Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că l-a folosit pe Kofi Annan în lucrarea sa în favoarea păcii şi umanităţii. Astăzi, el şi-a încheiat misiunea', a spus în deschiderea ceremoniei monseniorul Daniel Sarfo, episcop de Kumasi, oraşul natal al lui Annan. Ulterior, orchestra naţională a intonat o lungă serie de cântece religioase anglicane şi coruri din muzica clasică. Postere uriaşe cu portretul lui Annan au fost instalate de luni la Accra, amintind că funeraliile reprezintă în primul rând 'celebrarea vieţii' celui calificat de preşedintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, drept 'unul din cei mai iluştri oameni ai generaţiei sale'.

Înmormântarea, în cadru privat

Sicriul lui Kofi Annan, acoperit cu drapelul Ghanei roşu-galben-verde cu stea neagră, le-a fost prezentat celor câteva sute de persoane venite să asiste la ceremonie, în primul rând rudele apropiate ale fostului secretar general al ONU, preşedintele ţării, preşedintele Cote D'Ivoire Alassane Ouattara şi Antonio Guterres, toţi îmbrăcaţi în negru.

Au mai asistat la ceremonie trei foşti şefi de stat ghanezi, alţi şefi de stat din Africa de vest, reprezentanţi ai Uniunii Europene, dar şi prinţesa Beatrix, fostă suverană a Olandei şi prietenă apropiată a familiei Annan. După ceremonie, era prevăzută înhumarea propriu-zisă, în cadru privat, la un cimitir din capitală.

Kofi Annan, un 'rockstar al diplomaţiei'

Kofi Annan - privit în cercurile diplomatice internaţionale drept un 'rockstar al diplomaţiei' - s-a aflat în fruntea Naţiunilor Unite din 1997 până în 1996, fiind primul secretar general al ONU originar din Africa subsahariană. A încetat din viaţă la 18 august, la vârsta de 80 de ani, după o scurtă boală, la domiciliul său din Elveţia - unde şi-a petrecut de altfel mare parte a vieţii.

Născut la Kumasi, al doilea oraş al Ghanei şi capitala regiunii Ashanti, Annan şi-a consacrat Naţiunilor Unite patru decenii de viaţă, pe parcursul cărora s-a confruntat în special cu provocările războaielor din Afganistan şi Irak. A primit premiul Nobel pentru pace - împreună cu ONU -, după atacurile de la 11 septembrie 2001 din SUA. După încheierea mandatelor de secretar general al ONU, în 2006, şi-a continuat activitatea diplomatică, intervenind ca mediator în mai multe conflicte, cum ar fi în Myanmar şi Kenya.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel