Klaus Iohannis l-a decorat pe Francois Hollande cu cea mai înaltă distincție

Crişan Andreescu / 13 sep 2016 / 07:04 Salveaza PDF Comentarii

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat luni pe omologul său francez, Francois Hollande, cu Ordinul Naţional ''Steaua României'' în rang de Colan, cea mai înaltă distincţie a statului român.

Decoraţia a fost acordată la propunerea ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, ''în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia personală la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre România şi Republica Franceză, pentru înţelegerea şi interesul manifestate faţă de istoria şi cultura românească''.

Decretul a fost publicat luni seara în Monitorul Oficial.

Preşedintele francez, Francois Hollande, se va afla marţi în vizită de stat în România, cu trei zile înainte de summitul european care va avea loc la Bratislava.

Obiectivul comun al vizitei îl constituie dezvoltarea şi aprofundarea Parteneriatului Strategic româno-francez și continuarea dialogului bilateral substanţial, politic şi sectorial, în cadrul oferit de Foaia de parcurs aferentă Parteneriatului. O atenție deosebită va fi acordată în cadrul vizitei dimensiunii economice, Franţa fiind al patrulea partener comercial al României și al cincilea investitor în ţara noastră. De asemenea, va fi inaugurată, de către cei doi preşedinţi, pregătirea concretă a Sezonului cultural încrucișat, proiectul comun prin care se va marca, în Franța și în România, Centenarul creării României Moderne (1918 – 2018), precizează Administrația Prezidențială într-un comunicat.

[citeste si]

Un subiect foarte important al discuţiilor va fi relansarea proiectului european, inclusiv în pregătirea reuniunii informale în format UE-27, care va avea loc la Bratislava, la 16 septembrie a.c. Preşedintele României va sublinia importanța unei cooperări întărite între România și Franța pe această temă şi va prezenta viziunea României privind consolidarea Uniunii Europene, pentru a fi mai eficientă, mai pragmatică, mai sigură, orientată spre rezultate concrete şi mai aproape de cetăţenii europeni, precum şi domeniile concrete pe care ar trebui concentrată acțiunea în acest scop în perioada următoare.

Alte subiecte care vor fi discutate în cadrul consultărilor vor privi, printre altele, securitatea internă a UE / funcţionarea spaţiului Schengen, cooperarea în combaterea terorismului şi în domeniul securităţii, inclusiv în cadrul NATO, în contextul deciziilor Summitului de la Varșovia, evoluțiile din Vecinătatea Estică și Sudică.

În cadrul vizitei, cei doi oficiali vor vizita împreună Centrul de Cercetare Infrastructura Luminii Extreme - Fizică Nucleară (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics / ELI-NP) de la Măgurele şi vor deschide evenimentul economic „Parteneriatele franco-române de viitor", în prezenţa a numeroşi oameni de afaceri români şi francezi, potrivit Administrației Prezidențiale.

 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22