Klaus Iohannis, discurs la Ateneul Român. Declarațiile ZILEI

Președintele Klaus Iohannis, prezent la ceremonia de predare către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene a susținut, joi seara, primul discurs, în faţa oficialităţilor prezente în sala Ateneului Român. 

Preşedinţia rotativă a Consiliului UE preluată de România va debuta, joi, cu o ceremonie de deschidere şi un concert inaugural la Ateneul Român. Vor mai susţine discursuri de deschidere premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PE Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis au fost prezentate pe DCNEWS.ro.

Iată declarațiile lui Klaus Iohannis:

 

- Bună seara! Este o deosebită plăcere pentru mine să particip la lansarea oficială a primei președinții a României la Consiliul UE

- România preia un rol de prim plan la nivel european

- Astăzi, preluăm exercitarea președinției cu obiectivul principal de a contribui la consolidarea unei Europe mai unite, mai puternice

- UE e un proiect de succes, puternic, viabil

- „Uniți în diversitate" nu e un simplu motto

- Ca parte integrantă, României îi revine acum misiunea de a avansa agenda noastră comună

- E o misiune de înaltă responsabilite

- Mai multă unitate și coeziune - aceasta este calea pe care o propunem pentru următoarele șase luni

- Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acțiunile noastre la nivelul UE

- Pe parcursul mandatului nostru, vor avea loc momente marcante pentru evoluția UE

- Marcăm împreună începutul unei perioade de șase luni importante pentru țara noastră și pentru Uniune

- Să consolidăm unitatea și coeziunea într-un moment cu teste și mize importante.

 

 

Lideri importanți, la București

 

România va marca, joi, preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, printr-o ceremonie organizată la Ateneul Român la care vor fi prezenţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European, Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk şi premierul Viorica Dăncilă

Toţi cei patru demnitari vor susţine discursuri, înainte de concertul inaugural care va avea loc pe scena Ateneului.

De asemenea, la ceremonia de deschidere vor fi prezenţi şi membrii Colegiului Comisarilor.

Concert

 

Concertul va fi susţinut de Orchestra Uniunii Europene, formată din muzicieni din cele 28 de state UE, respectiv de artişti români recunoscuţi internaţional, precum Adela Zaharia, Ruxandra Donose, Michael König, Sorin Coliban şi Corul Filarmonicii "George Enescu". Dirijorul concertului va fi Ion Marin, în timp ce corul este coordonat de Ion Iosif Prunner.

Un concert inaugural al Preşedinţiei române la Consiliul UE va avea loc şi la Bruxelles, pe 24 ianuarie, la centrul Bozar. Atunci, Orchestra Română de Tineret condusă de Cristian Mandeal va prezenta un repertoriu ce include lucrări de George Enescu, Theodor Rogalski, Grigoraş Dinicu, George Grigoriu şi Eugen Doga.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că lansarea oficială a Preşedinţiei române a Consiliului UE are loc în două clădiri simbol pentru ţara noastră - Ateneul Român şi Palatul Victoria.

"Vă asigur că ne vom îndeplini rolul de mediator imparţial, de facilitator de consens, că vom avea ca şi priorităţi provocările existente la nivel european. (...) De asemenea, vreau să vă asigur că fiecare ministru al Cabinetului are pe masa de lucru dosarele la nivel european şi că, începând cu data de 21 luna aceasta, vor merge în comisiile de specialitate din cadrul Parlamentului European", a mai spus Dăncilă.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este exercitată pentru o perioadă de 6 luni, prin rotaţie, de fiecare stat membru. Prin definiţie, preşedinţia trebuie să fie neutră şi imparţială pe perioada exercitării mandatului; prin urmare, ea nu poate favoriza propriile opţiuni de politici şi nici pe cele ale unui alt stat membru. Ea are trei misiuni principale.

 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.200
YesMy