Klaus Iohannis, convorbire cu Kersti Kaljulaid, președintele Estoniei. Agenda discuției

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut o convorbire, în format videoconferință, cu Președintele Republicii Estonia, doamna Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, la data de 26 februarie 2021, informează Administrația Prezidențială.

În cadrul convorbirii au fost abordate subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu țările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum și Inițiativa celor Trei Mări.

În contextul aniversării a 100 de ani de relații diplomatice, Președintele României a salutat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, bazate pe valori și interese comune. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a apreciat dialogul intensificat și cooperarea aprofundată dintre cele două țări, atât în plan bilateral și european, cât și în cadrul formatelor de cooperare regională și internațională.

Președintele României a subliniat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în ceea ce privește asigurarea tranziției la economia și societatea digitale, precum și în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Cei doi șefi de stat s-au informat reciproc cu privire la măsurile naționale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 și la stadiul procesului de vaccinare.

În privința Vecinătății Estice, Președintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic față de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum și a unei atenții mai mari acordate soluționării conflictelor prelungite din regiune.

La solicitarea părții estone, Președintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chișinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susținere pentru agenda de reformă a noului Președinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. În context, Președintele Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, constând în asistență de urgență pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, Președintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Președintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Inițiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivității. Din această perspectivă, Președintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare.

La invitația omologului eston, Președintele României a acceptat să efectueze o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condițiile epidemiologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel