KLAUS IOHANNIS. CCR, CONSTITUȚIONALITATE ARTICOL (4 noiembrie)

Curtea Constituțională (CC) ar putea să decidă, marți, 4 noiembrie, dacă un articol de lege în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulți aleși locali, între care și Klaus Iohannis, este sau nu constituțional. Respectivul articol a fost analizat de judecătorii constituționali în 7 octombrie, când s-a decis amânarea pronunțării unei soluții până la 4 noiembrie.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, și se referă la un articol de lege în baza caruia Agentia Nationala de Integritate (ANI) a declarat incompatibili mai multi alesi locali.

Acest articol, din legea ANI, prevede că un ales local se află în stare de incompatibilitate dacă este și reprezentant în adunările generale ale societăților de interes local.

"Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepresedinte al consiliului județean este incompatibilă cu (...) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Pe numele primarului comunei constănțene Tuzla, Constantin Micu, Agenția Națională de Integritate a întocmit un raport de incompatibilitate. În iulie 2013, ANI arăta că 22 de aleși locali din județul Constanța s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcției de primar sau viceprimar, cât și a calității de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acționarilor SC RAJA SA Constanța.

Printre acestia a fost si Florin Constantin Micu, ANI sustinand ca primarul comunei Tuzla a fost in incompatibilitate in perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia la Curtea de Apel Constanta, care in 26 iunie i-a respins cererea de anulare a deciziei ANI, pe motiv ca este neintemeiata. In baza aceluiasi articol de lege a fost declarat incompatibil si candidatul la alegerile prezidentiale, Klaus Iohannis.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câștigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate și a dispus anularea deciziei.

Hotărârea a fost contestată de ANI la instanța supremă, care se va pronunța cu privire la admisibilitatea cererii în 18 noiembrie, scrie Hot News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel