Klaus Iohannis către primari: Respectarea legii nu este opțională

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis vineri,  un mesaj cu prilejul Adunării Generale a Asociaţiei Orașelor din România.

Vă prezentăm textul mesajului:

„Stimați reprezentanți și participanți,
Doamnelor și domnilor,

Înainte de toate, doresc să vă transmit cele mai bune gânduri și să vă felicit pentru că vă aplecați cu atenție asupra problemelor cu care orașele noastre se confruntă zi de zi. Mi-aș dori ca, prin deciziile pe care le veți lua în cadrul acestei reuniuni, viața cetățenilor din comunitățile pe care le reprezentați fiecare să devină mai bună și mai ușoară.

În toate cele peste 300 de orașe ale României este nevoie de soluții, iar acestea vor veni în primul rând de la dumneavoastră. În cei 14 ani cât am fost primar al Sibiului, am înțeles că singurul generator de bună practică este efortul comun și munca de echipă. Doar o bună colaborare între primari, consilieri locali, funcționari, societate civilă și mediu de afaceri duce la soluții benefice pentru comunitate Din această perspectivă, vă îndemn pe toți să identificați, să dezbateți și să acordați atenția necesară nevoilor și intereselor cetățenilor împreună, nu separat.

Citește și: Klaus Iohannis, fotografie de colecție la Cotroceni, alături de soția sa, Carmen, și elevii acesteia

În același timp, cred cu tărie că trebuie să ținem cont de particularitățile regionale dacă vrem să reducem decalajele de dezvoltare. În definitiv, performanța unei administrații se măsoară prin nivelul de satisfacție al locuitorilor pe care îi serviți. Așadar, pornind de la particularitățile regionale, se poate construi o administrație corectă, eficientă, cu servicii de calitate, care să corespundă nevoilor reale ale cetățenilor.

Aș dori să readuc în discuţie câteva chestiuni care știu că vă preocupă și care mă preocupă, totodată. În primul rând, dezbaterea asupra regionalizării și descentralizării. Sunt două teme asupra cărora este necesar și potrivit să discutăm aplicat și mă bazez pe implicarea dumneavoastră în reforma administrativ-teritorială. Sunt convins că împărtășim aceeași viziune asupra reformării României, proces care presupune realizarea unui transfer structural de servicii publice, competențe și fonduri din subordinea autorităților centrale în subordinea autorităților locale.

În al doilea rând, aș vrea să menționez o altă temă extrem de importantă pentru România - absorbția fondurilor europene și colaborarea cu organismele financiare ale Uniunii Europene. Accesarea acestor fonduri reprezintă o prioritate pentru orice comunitate și, de aceea, misiunea dumneavoastră în acest sens este esențială. Prin antrenarea cetățenilor și comunităților și educarea continuă a acestora, cât mai aproape de practicile și valorile europene, profilul României ca stat membru se întărește constant. În vederea împlinirii acestui obiectiv, instituțiile au nevoie de oameni pregătiți din punct de vedere profesional, capabili să-și însușească regulile din domeniu, să transmită informațiile corecte către cei care vor să acceseze fonduri europene și, în definitiv, să creeze plusvaloare în beneficiul comunității.

Citește și: Klaus Iohannis: Citatul preferat, din cartea lui Mircea Eliade, Oceanografie

Un alt aspect vital pentru dezvoltarea comunităţilor urbane este necesitatea investițiilor. Dumneavoastră aveți un rol central în această direcție, pentru a înlătura birocrația şi a încuraja capitalul. Păstrarea unui dialog continuu și implicarea activă între reprezentanții administrației și cei ai mediului de afaceri este cheia atingerii acestui obiectiv.

Doamnelor și domnilor.
În centrul politicii şi în centrul administraţiei se află cetăţeanul. O administraţie eficientă pentru cetăţean este una în care proiectele utile comunităţii sunt finalizate, indiferent de alianțele politice la nivel central sau local. Vom putea vorbi despre maturitate în administrația publică românească în momentul în care binele cetății predomină în detrimentul celui particular ori partinic. Dumneavoastră, ca factori de decizie, aveţi o responsabilitate pe care vă încurajez să o asumaţi. Aceea de a vă asigura că toate procesele administrative sunt tratate echidistant, cu respectarea legii.

Ca fost primar cunosc responsabilitățile unui funcționar, fie el înalt sau simplu executant, câte legi are de respectat, câte proceduri are de îndeplinit. Şi mai știu şi care este salariul unui funcționar în România. Dar respectarea legii nu este opțională. Doar eradicând corupția, cetățenii vor ajunge să aibă încredere deplină în instituțiile pe care le reprezentăm.

Pe de altă parte, este necesar și ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcționare eficientă a administrației. Lipsa de claritate a legislației, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilitățile, afectează administrația și capacitatea sa de a lucra în serviciul comunității.

Vă încurajez să purtați o luptă continuă pentru dezvoltarea, modernizarea și progresul României sub toate formele. Cetățenii ne vor acorda încrederea și votul doar dacă în slujba lor este pusă o muncă de calitate și dorința de schimbare nu este doar o lozincă.

Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a schimba România în bine și vă doresc mult succes în lucrurile bune pe care le faceți pentru comunitățile dumneavoastră!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel