Klaus Iohannis, alocuţiune la Gala "Women in Economy 2020". Discurs complet

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut miercuri, 4 martie a.c., la Ateneul Român, o alocuţiune în cadrul Galei "Women in Economy 2020".

Vă prezentăm în continuare textul alocuţiunii:

Doamnă Preşedinte al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin,
Domnule Prim-ministru,
Stimaţi parlamentari,
Doamnelor şi domnilor miniştri,
Distinşi reprezentanţi ai mediului de afaceri,
Excelenţe,
Stimate doamne,
Onoraţi invitaţi,

Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la acest eveniment festiv dedicat recunoaşterii contribuţiilor valoroase şi consistente aduse de femei la dezvoltarea economică şi socială a României.

Am încurajat constant participarea într-un număr cât mai mare a doamnelor în toate aspectele care ţin de afaceri, de mediul asociativ, dar şi de implicarea politică.

De aceea, felicit organizatorii pentru această iniţiativă şi, bineînţeles, pe doamnele premiate în această seară pentru modul în care s-au făcut remarcate în domeniile lor de activitate.

Performanţa şi excelenţa sunt cuvintele cel mai bine alese pentru a defini munca dumneavoastră!

Doamnelor şi domnilor,

România normală este o Românie competitivă într-o Europă a valorilor democratice. Modul în care înţelegem să acordăm atenţie importanţei valorilor şi ierarhiei acestora în societate ne defineşte nu doar ca oameni, ci şi ca ţară.

Noi, românii, credem în valorile fundamentale ale civilizaţiei europene, în democraţie şi libertate. Credem în dreptate, pluralism politic, stat de drept, integritate, egalitate în faţa legii. Şi, mai mult decât orice, credem în libertatea de a alege pentru noi şi de a acţiona conform alegerilor făcute.

Cred cu tărie că economia liberei iniţiative este cea care asigură prosperitate durabilă şi garantează stabilitatea democratică şi că spiritul antreprenorial rămâne cel mai eficient motor al unei economii dinamice, competitive şi inovatoare.

De aceea, o parte importantă a activităţilor primului meu mandat a fost dedicată susţinerii iniţiativei antreprenoriale şi a valorilor economiei de piaţă.

Am ascultat şi am sprijinit priorităţile mediului de afaceri în legătură cu predictibilitatea şi stabilitatea. Am recunoscut şi am promovat nevoia unui dialog constructiv între mediul privat şi autorităţile guvernamentale.

Voi rămâne şi în acest mandat la fel de dedicat consolidării României antreprenoriale.

Voi uza în continuare, în ciuda opoziţiei celor rămaşi ancoraţi în trecut, de toate prerogativele funcţiei prezidenţiale pentru a mă asigura că iniţiativa antreprenorială rămâne unul dintre pilonii principali ai dezvoltării României.

Stimaţi invitaţi,

Dacă ne uităm la ceea ce a lăsat PSD în urmă, la politica nefastă a guvernelor din ultimii ani, care, deşi s-au intitulat "sociale", au neglijat tocmai solidaritatea şi coeziunea, vedem inegalităţi crescute, analfabetism funcţional, un sistem medical dezechilibrat, o administraţie de multe ori ineficientă şi opacă.

Acestea sunt doar câteva dintre provocările de reformă cărora, împreună, trebuie să le facem faţă.

Există însă semnale clare pentru a avea speranţă şi încredere în viitor. Hotărârea cu care românii, începând cu anul trecut, au spus "nu" unei voinţe politice anti-europene şi şi-au cerut, astfel, dreptul de a fi ascultaţi şi reprezentaţi aşa cum se cuvine nu lasă loc de interpretări.

Am spus-o şi o repet, avem nevoie de o resetare, pentru ca ceea ce începem să construim să dureze.

În cele câteva luni de guvernare a Partidului Naţional Liberal, românii au început să vadă şansa de a construi durabil pentru România. Au fost iniţiate reforme de mult timp amânate în domenii prioritare pentru români: infrastructură, energie, economie, muncă, administraţie.

Disperarea cu care PSD continuă să se agaţe de mecanismele puterii şi insistă să blocheze orice iniţiativă de reformă nu poate însemna decât un singur lucru, că lucrurile au început să se întoarcă, încet, dar sigur, către normalitate.

2020 este un an decisiv. Trebuie să realizăm importanţa momentului politic pe care România îl traversează în prezent, miza esenţială a stabilităţii şi predictibilităţii pentru următorii ani. Şi este timpul să alegem cum vrem să fie România noastră.

În actualul context, în care ne concentrăm pe stoparea răspândirii infecţiei cu coronavirus, fac un apel la înţelepciune şi echilibru, la calm şi realism, pentru ca viaţa socială să nu devină victimă a unei epidemii de panică, pe fondul neîncrederii şi al ştirilor false.

Responsabilitatea trebuie să ghideze permanent deciziile politice, iar convingerea mea fermă este aceea că atunci când există bună-credinţă şi înţelepciune, vom găsi cele mai bune soluţii şi vom depăşi orice obstacol.

Stimate doamne,

Aţi ales mediul privat cu aşteptări şi speranţe, pentru a vă împlini profesional şi pentru a asigura bunăstarea familiilor dumneavoastră.

Statisticile arată o creştere la nivel mondial a implicării antreprenoriale a femeilor, iar pentru România reflectă o realitate dinamică, situată constant peste media globală.

Aproape 40% dintre asociaţii firmelor active astăzi în România sunt femei. Femeile de afaceri se regăsesc, tot mai vizibil, în clasamente ale succesului. Contribuţiile lor sunt extrem de apreciate în toate domeniile, de la educaţie şi sănătate, la activităţi civice, cultură, divertisment, sport sau politică.

Mă bucur să văd aceste realizări şi sper ca iniţiative precum cea de astăzi să fie tot mai numeroase.

Sunt multe femei care îşi asumă rolul de lider şi cărora ar trebui să le recunoaştem mai des meritele. Să le arătăm respectul şi aprecierea pentru ambiţia şi curajul lor şi să le încurajăm să rămână competitive şi serioase.

Trebuie să recunoaştem, creativitatea femeilor în zona de business, şi nu numai, potenţialul lor antreprenorial, hotărârea cu care se implică sunt departe de a fi valorizate aşa cum ar trebui, şi mă refer inclusiv la piedicile generate de decalajele regionale şi la cele între mediul urban şi rural.

O spun deschis, sprijin orice program care îşi propune să susţină dezvoltarea calitativă a economiei, să stimuleze competitivitatea şi inovarea în economia ţării noastre. Iar afacerile dezvoltate de femei sunt o parte integrantă a României antreprenoriale, pe care o susţin cu toată încrederea.

Încurajez pe această cale Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi femeile dedicate iniţiativei private şi vieţii profesionale să aibă un dialog concret şi aplicat asupra modului în care putem schimba lucrurile în bine, în România, şi din perspectiva egalităţii de gen.

Doamnelor şi domnilor,
Stimaţi invitaţi,
În această seară se află printre noi, în sală, doamne care s-au remarcat prin reuşite de excepţie în diferite domenii de activitate şi care vor fi, iată, premiate.
Vă invit să le felicităm cu toţii şi să le aplaudăm împreună performanţele!
Vă mulţumesc!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel