Klaus Iohannis, mesajul zilei: Limba elenă ne ajută să vorbim despre democrație

Mihai Ciobanu / 10 feb 2020 / 10:36 Salveaza PDF Comentarii

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis luni, 10 februarie a.c., un mesaj prilejul Zilei Limbii Elene. Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Centenar, în cadrul evenimentului organizat cu această ocazie la Academia Română.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

"Ziua Limbii Elene îmi oferă prilejul de a adresa felicitări membrilor comunității elene din România şi reprezentanților acesteia în structurile autorităților şi instituțiilor publice. Promulgarea în anul Centenarului României a Legii limbii elene, ca şi prevederile acestui act, demonstrează că statul român şi românii privesc moștenirea identitară a grecilor din România ca pe un patrimoniu împărtășit şi valorificat spre binele comun.

Limba greacă vorbită astăzi este continuatoarea graiului primilor eleni care s-au stabilit pe țărmul Mării Negre. Peste două milenii şi jumătate de la acest moment, limba greacă a constituit vehiculul prin care au pătruns în principatele dunărene primele idei care au pregătit mișcările revoluționare de la 1821 şi 1848. Limba elenă ne ajută să vorbim despre democrație, să condamnăm xenofobia; prin filosofie înțelegem lumea și prin politică evităm crizele şi tragediile.

România de astăzi este rodul istoriei care i-a adus pe români în contact cu popoare și comunități de identități culturale care au îmbogățit nu doar patrimoniul nostru cultural, ci și diversitatea civilizației europene. România respectă și apreciază cultura și limba minorităților naționale, ca expresie a angajamentului țării noastre pentru protejarea tuturor identităților, atât ale majorității, cât și ale cetățenilor aparținând minorităților naționale. Între aceste manifestări, Ziua Limbii Elene reflectă prețuirea reciprocă prin care se caracterizează, tradițional, relația dintre români și greci.

La mulţi ani!", a transmis preşedintele Iohannis.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.28