Klaus Iohannis, mesaj la 10 ani de parteneriat strategic România - Polonia

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Mesajul Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, transmis cu ocazia celebrării a 100 de ani de relaţii diplomatice şi 10 ani de Parteneriat Strategic între România şi Polonia

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis marţi, 1 octombrie a.c., un mesaj cu prilejul celebrării unui secol de relaţii diplomatice şi a unui deceniu de Parteneriat Strategic între România şi Polonia.

Mesajul Preşedintelui României a fost prezentat de către Bogdan Aurescu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Politică Externă, în cadrul evenimentului "Două ţări, acelaşi destin", organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi al Preşedintelui Republicii Polone, de către Ambasada României la Varşovia.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat de asemenea mesajul Preşedintelui Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, cu aceeaşi ocazie.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului preşedintelui României:



Este o deosebită plăcere şi bucurie pentru mine să constat, în acest context aniversar dat de împlinirea unui secol de relaţii diplomatice şi a unui deceniu de Parteneriat Strategic între România şi Polonia, că interacţiunea dintre ţările noastre se află într-un punct de vârf, fie că vorbim despre dialogul politico-diplomatic, de cooperarea în domeniul securităţii, de schimburile comerciale, de legăturile culturale sau de colaborarea la nivel regional, european şi euroatlantic. Această evoluţie pozitivă are ca resort similitudinea de interese şi obiective pe care Polonia şi România le-au avut în ansamblul momentelor de referinţă care au marcat evoluţia lor de-a lungul timpului.

Mareşalul Jozef Pilsudski spunea la începutul anilor 1920, într-o alocuţiune rostită la Sinaia, referindu-se la renaşterea statelor român şi polon de după Primul Război Mondial, că aceasta este "o întruchipare vie a victoriei dreptăţii şi echităţii. Din similitudinea căilor noastre legate de acest trecut comun rezultă, logic, o cale comună". Cât de semnificative şi relevante rămân şi acum cuvintele spuse de acest mare lider al Poloniei în urmă cu aproape 100 de ani!

În aceeaşi epocă, istoricul şi savantul român Nicolae Iorga, un energic şi prolific prieten al Poloniei, publica în prestigiosul cotidian "Rzeczpospolita" un articol în care arăta că alianţa româno-polonă este "un zid de apărare pentru tot ce se află după ea şi reprezintă unul din factorii mari de civilizaţie în epoca noastră". Din nefericire, ţările noastre au fost obligate, ulterior, să treacă împreună prin ororile celui de-al Doilea Război Mondial. Chiar şi acea perioadă tragică rămâne marcată de un moment de mare solidaritate între naţiunile noastre: sprijinul prietenesc şi sincer al României pentru elitele Poloniei în exil şi pentru transportul Rezervei de aur a Poloniei prin România.

Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial nu avea, din păcate, să aducă şi libertatea ţărilor noastre, care au trăit experienţa traumatizantă a comunismului. Împotriva tiraniei comuniste s-au ridicat, cu un puternic spirit de sacrificiu, personalităţi române şi poloneze, pe care nu le vom uita niciodată, fie că vorbim, de exemplu, de reprezentanţii partidelor istorice din România sau de membrii Mişcării Solidaritatea în Polonia.

În 1989, odată cu căderea comunismului, naţiunile noastre şi-au redobândit libertatea de manifestare într-o logică a apartenenţei profunde la sistemul de valori europene şi euroatlantice. Acest moment este, de altfel, o altă bornă a istoriei întrepătrunse a ţărilor noastre, pe care o celebrăm anul acesta. În cele trei decenii scurse de atunci au fost consemnate o multitudine de realizări comune, având în centru împlinirea a două ţinte cruciale: aderarea la NATO şi integrarea în UE.

Ca state situate la frontiera de est a acestor structuri, României şi Poloniei le-a revenit o responsabilitate cu atât mai mare în susţinerea şi promovarea reperelor de funcţionare ale comunităţii europene şi euroatlantice, fapt care a contribuit o dată în plus la întărirea solidarităţii şi cooperării dintre noi, a parteneriatelor noastre cu celelalte ţări NATO, UE, dar şi cu cele aflate în proximitate. Din această perspectivă, România şi Polonia sunt susţinătoare active ale parcursului european al partenerilor estici - Republica Moldova, Ucraina şi Georgia.

Conştientizarea rolului major pe care România şi Polonia îl au în acest sens, precum şi dorinţa de intensificare şi substanţiere a interacţiunii bilaterale româno-poloneze pe multiple paliere au condus, de o manieră naturală şi obiectivă, la ridicarea, în 2009, a relaţiei dintre ţările noastre la nivel de Parteneriat Strategic.

În perioada scursă de la instituirea Parteneriatului Strategic dialogul politico-diplomatic a atins un nivel de excelenţă, prin contacte şi acţiuni substanţiale, la toate nivelurile.

De asemenea, cooperarea economică şi sectorială înregistrează o tendinţă pozitivă, existând din ce în ce mai multe exemple de relaţionare a agenţilor economici din cele două ţări. Pe de altă parte, există încă un potenţial important de creştere care trebuie valorificat, inclusiv în ce priveşte investiţiile reciproce.

În cadrul parteneriatului nostru, o atenţie deosebită am acordat-o dimensiunii de securitate care a crescut constant în relevanţă, generând beneficii reciproce ţărilor noastre. România şi Polonia au o participare încrucişată, pe teritoriile noastre, cu forţe la structurile aliate înfiinţate în implementarea deciziilor NATO. Dovedim, astfel, determinarea noastră de a participa activ, împreună, la creşterea securităţii în regiune.

În ultimii ani am acţionat în direcţia relansării proiectului european, dar şi a consolidării legăturii transatlantice, prin susţinerea constantă a importanţei menţinerii angajamentului SUA în Europa şi, în mod specific, a extinderii prezenţei americane în regiunea noastră, atât în plan militar, cât şi economic.

În egală măsură, am construit împreună noi forme valoroase de colaborare regională, dintre care ies în evidenţă Formatul Bucureşti (B9), pe care l-am lansat în anul 2015, la Summitul de la Bucureşti, cu scopul întăririi rezilienţei strategice a regiunii noastre la Flancul Estic al NATO; formatul trilateral de consultări România-Polonia-Turcia, care reprezintă un instrument valoros de dialog între cele trei ţări pe subiecte de interes strategic, şi respectiv Iniţiativa celor Trei Mări, un instrument eficient de stimulare a dezvoltării economice regionale, creşterii coeziunii europene şi consolidării legăturilor transatlantice.

Aş dori să reamintesc vorbele marelui diplomat şi om de stat român Nicolae Titulescu, care, înţelegând legătura intrinsecă dintre destinele cele două state şi naţiuni, considera "alianţa dintre România şi Polonia ca fiind o necesitate". În acest context, îmi exprim încrederea fermă că, în pofida provocărilor numeroase şi complexe din jurul nostru, Polonia şi România au în faţă un viitor comun, sigur şi prosper, alături de ceilalţi membri ai familiei euroatlantice. Pentru aceasta, este nevoie de continuarea angajamentului ferm al României şi Poloniei de a merge mai departe pe drumul liber ales acum aproape trei decenii, de a apăra şi promova acest sistem de valori căruia îi aparţinem, şi de a consolida Parteneriatul Strategic valoros pe care îl avem.

Folosesc astfel acest prilej pentru a mulţumi Preşedintelui Andrzej Duda pentru cooperarea excelentă şi pentru deschiderea şi sprijinul deplin manifestat în vederea consolidării Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel