Dictatorul Kim vrea să predea rachete nucleare tactice generalilor săi: o ţară vecină este în pericol

Noua ameninţare nord-coreeană reiese din planul de alocare a trupelor din prima linie.

„Planul de modificare şi extindere a sarcinilor operaţionale încredinţate unităţilor de frontieră”, este titlul documentului pe care Kim Jong-un tocmai l-a discutat cu generalii nord-coreeni, în cadrul şedinţei Comisiei Militare Centrale de la Phenian. 

ar noile misiuni pentru trupele din prima linie ar implica desfăşurarea de arme nucleare pe paralela 38, gata de utilizare pe câmpul de luptă de către artileria nord-coreeană.

În imaginile difuzate de propaganda nordică este prezentat un ofiţer al Armatei indicând posibilele ţinte ale armelor nucleare tactice pe o hartă.

Tehnicienii de la Phenian au blurat fotografia, acoperind-o parţial, dar nu este greu de identificat provincia Gangwon, de pe coasta de est a Coreei de Sud. Poate însemna că, în caz de război, artileria nord-coreeană ar viza acea zonă inamică cu arme nucleare tactice, scrie Mediafax.

Kim Jong Un a cerut întărirea capacităţii de apărare a Coreei de Nord

Kim Jong Un a cerut conducerii armatei o întărire a capacităţii de apărare a ţării, relatează vineri presa de la Phenian, preluată de Reuters. 

Kim s-a întâlnit cu cei mai înalţi oficiali militari timp de trei zile, iar agenţia citată apreciază că mesajul transmis provoacă îngrijorare privind posibilitatea ca nord-coreenii să producă mai multe arme nucleare tactice. Reuniunea a fost urmărită îndeaproape în contextul speculaţiilor tot mai frecvente privind realizarea unui nou test nuclear în Coreea de Nord, după cinci ani de la precedentul.

Oficialităţi sud-coreene au afirmat că evenimentul ar putea avea loc 'oricând'. Conform agenţiei nord-coreene de presă KCNA, Adunarea Extinsă a celei de-a 8-a Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim, 'a aprobat chestiunea importantă a furnizării unei garanţii militare pentru întărirea în continuare a capacităţii naţionale de descurajare a războiului'.

Cu această ocazie, la Phenian s-a menţionat - fapt neobişnuit, remarcă Reuters - revizuirea planurilor militare şi s-a decis sporirea misiunilor operaţionale ale unităţilor de linia întâi cu 'un plan militar de acţiune important'. KCNA nu a dat detalii, însă analiştii apreciază că planul este orientat împotriva Coreei de Sud.

'Coreea de Nord a adăugat, posibil, utilizarea armelor nucleare tactice în noile planuri operaţionale, având în vedere utilizarea termenului de 'descurajare a războiului', pe care îl utilizează pentru a se referi la capacităţile nucleare', a explicat Hong Min, cercetător senior la Institutul Naţional Coreean pentru Reunificare din Seul.

Agenţia de presă oficială de la Phenian a difuzat joi şi o imagine cu oficiali nord-coreeni de rang înalt în timpul unei şedinţe, cu o hartă care părea să reprezinte coasta de est a peninsulei coreene, unde sunt amplasate centralele atomice din Coreea de Sud. Întrebat despre reuniunea din Coreea de Nord, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că ţara sa pregăteşte 'o reacţie fermă' la activităţile Phenianului.

Deşi KCNA nu a menţionat direct programul nuclear sau cel de înarmare cu rachete, ştirea la care se referă Reuters a menţionat alegerea ca vicepreşedinte al Comisiei Militare centrale a Partidului (comunist nord-coreean - n. red.) a lui Ri Pyong Chol, care a condus programul de dezvoltare a rachetelor. 'Având în vedere poziţia simbolică a lui Ri în progresul nuclear al Nordului, alegerea demonstrează voinţa de accelerare a dezvoltării de arme strategice şi tactice', a explicat Hong.

Un oficial din ministerul sud-coreean al reunificării - instituţia răspunzătoare de problemele inter-coreene - a afirmat că Phenianul pare să fi publicat intenţionat fotografia şi îşi va intensifica probabil ameninţările la adresa Seulului. Anul acesta, Coreea de Nord a testat un număr record de rachete balistice, inclusiv intercontinentale, precum şi noi rachete hipersonice şi o rachetă cu rază scurtă de acţiune care ar putea fi proiectată pentru arme nucleare tactice. În aprilie, nord-coreenii au efectuat un test de lansare a unei arme ghidate tactice cu obiectivul de a 'îmbunătăţi serios puterea de foc a unităţilor de artilerie cu rază lungă de acţiune din prima linie şi de a spori eficienţa în utilizarea armelor nucleare tactice', precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel