Kim Jong-Il, liderul nord-coreean, se întâlneşte miercuri cu Dmitri Medvedev, preşedintele rus

Kim-Jong-Il
Kim-Jong-Il

Liderul nord-coreean Kim Jong-Il se întâlneşte, miercuri, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, în cursul primei sale vizite în Rusia după 2002, relatează BBC News.

Intinerariul deplasării lui Kim, care ar urma să dureze circa o săptămână, a fost ţinut secret.  Kim a ajuns sâmbătă în oraşul Khasan, din estul Rusiei, la bordul trenului său blindat.

În primele sale zile în Rusia, liderul nord-coreean ar fi vizitat un baraj de la nord de Vladivostok, ar fi înotat în lacul Baikal şi ar fi vizitat o fabrică de avioane din perioada sovietică.

Întâlnirea cu Medvedev va avea loc în Siberia şi se va concentra, probabil, pe programul nuclear al Phenianului, energie şi penuria de mâncare cu care se confruntă ţara asiatică.

Coreea de Nord poartă în prezent negocieri cu compania rusă Gazprom, pentru construcţia unei conducte pe teritoriul său, către Coreea de Sud. Potrivit presei de la Seul, acordul ar putea aduce 100 de milioane de dolari anual Phenianului.

Dosarul nuclear nord-coreean este un subiect delicat de discuţie, în condiţiile în care Rusia face parte din negocierile în şase, suspendate în aprilie 2009, când Phenianul s-a retras în semn de protest faţă de decizia ONU de a condamna testele sale cu rachete.

Coreea de Nord nu are dreptul să desfăşoare teste nucleare sau balistice, în baza Rezoluţiei 1718 a ONU, adoptată după primul test atomic al Phenianului, din 9 octombrie 2006, scrie newsin.

Însă, în 25 mai 2009, ţara a făcut un al doilea test nuclear, urmat de lansarea mai multor rachete cu rază scurtă de acţiune şi a ameninţat că îşi va consolida arsenalul atomic, pentru a contracara ceea ce numeşte politicile ostile ale SUA.

Citește și:

Coreea de Nord face un clasament al celor mai fericite ţări din lume. Vezi cine a intrat în top

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel