Kievul respinge ultimatumul rus de a depune armele la Mariupol

Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele şi de a preda oraşul Mariupol, informează luni Reuters. 

'Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor', a declarat viceprim-ministrul Irina Vereşciuk pentru Ukraîinska Pravda la primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părţii ruse, a spus ea. Irina Vereşciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol, oraşul-port din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse.

Rusia, apel către armata ucraineană de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă

Rusia a cerut trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele şi să părăsească oraşul luni dimineaţă şi a spus că va fi creat un coridor care va funcţiona timp de două ore dimineaţa (07:00-09:00 GMT), potrivit unei declaraţii făcute de generalul-maior Mihail Mizinţev pentru agenţia de presă rusă TASS.

Rusia a propus ca toate unităţile armate ucrainene să părăsească oraşul 'fără arme şi muniţii pe ruta convenită cu Ucraina' şi a insistat asupra unui 'răspuns oficial în scris' până la 5:00, ora Moscovei (02:00 GMT), luni dimineaţa. Armata rusă a trimis părţii ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereşciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost:'în loc să vă pierdeţi vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideţi un coridor'. 

Citește și Ucraina: Cel puţin un mort după ce obuzele au lovit un cartier din Kiev

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a informat că duminică seara mai multe case şi un centru comercial din cartierul Podil al capitalei ucrainene au fost lovite de obuze, atac în care şi-a pierdut viaţa cel puţin o persoană, transmite luni Reuters. 'Conform informaţiilor pe care le avem în acest moment, mai multe case şi unul din centrele comerciale (au fost lovite)', a spus Kliciko pe canalul său Telegram. Primarul a mai scris că echipele de salvare stingeau un incendiu mare izbucnit la centrul comercial, alte detalii urmând să fie confirmate ulterior.

Reuters nu a putut verifica imediat informaţiile de pe teren. Invazia Ucrainei de către armata rusă a ucis mii de persoane, a determinat strămutarea a peste trei milioane de locuitori şi a stârnit temeri în legătură cu o confruntare mai extinsă între Rusia şi Statele Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel