Kievul afirmă că nu a funcţionat coridorul umanitar de evacuare din Mariupol

Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels
Fotografie creată de Алесь Усцінаў, de la Pexels

Coridorul pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei nu a funcţionat miercuri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a acuzat partea rusă că a încălcat acordul de încetare a focului şi a blocat accesul autobuzelor.

"Din păcate, coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi", a deplâns miercuri seara situaţia oficialul ucrainean, după ce în cursul dimineţii a anunţat un acord "preliminar" cu Rusia pentru crearea coridorului, primul de acest tip de sâmbătă, potrivit Agerpres.

"Din cauza lipsei de control asupra propriei armate pe teren, ocupanţii nu au fost în măsură să asigure o încetare adecvată a focului", a subliniat doamna Vereşciuk.

"În plus, din cauza dezorganizării şi a neglijenţei lor, nu au fost în măsură să asigure un transport rapid al persoanelor până în punctul în care aşteptau zecile noastre de autobuze şi ambulanţe", a adăugat ea.

De sâmbătă nu a mai fost stabilit niciun coridor de evacuare în Ucraina din lipsa unui acord cu partea rusă care şi-a intensificat atacurile în estul ţării în ultimele zile.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor că SUA furnizează evaluări autorităţilor ucrainene cu privire la posibilitatea de a stabili coridoare umanitare, dar că este o "decizie dificilă" de luat.

"Au existat acorduri stabilite anterior privind coridoarele umanitare care au eşuat deoarece securitatea a fost încălcată de forţele ruse", a spus el.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit, la rândul său, despre situaţia tragică din Mariupol, unde soldaţii ucraineni baricadaţi într-o uzină, bombardaţi şi asediaţi, au alături "sute de răniţi" şi "aproximativ o mie de civili, femei şi copii", pe care îi "protejează cu preţul vieţii".

 

Biden speră că Rusia ar putea permite unor state NATO să participe la evacuarea oraşului Mariupol

Administraţia Joseph Biden speră că Rusia le-ar putea permite unor naţiuni membre NATO să participe la operaţiunile de evacuare a civililor şi militarilor răniţi din oraşul ucrainean Mariupol.

Există o anumită speranţă că ruşii ar putea permite" evacuarea în siguranţă a civililor şi a militarilor răniţi din oraşul Mariupol, aflat sub asediul armatei ruse, a declarat miercuri Victoria Nuland, subsecretar de Stat american pentru Afaceri Politice.

Oficialul de la Washington a precizat că, din ce a înţeles, "vor fi implicaţi aliaţi din NATO dacă se va întâmpla acest lucru". "Dar astfel de aranjamente s-au destrămat de mai multe ori în trecut", a amintit Victoria Nuland, subliniind că Rusia va decide dacă va permite evacuările.

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel