Khosta-2, un nou virus declanșat în Rusia. Carmen Dorobăț: Ne putem aștepta să-și facă simțită prezența în sezonul rece

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Khosta 2, virusul descoperit în Rusia și similar cu COVID-19, s-ar putea răspândi în întreaga lume.

Khosta 2, noul virus respirator descoperit printre lilieci, este acoperit cu proteine de tip spike care pot infecta celulele umane folosind aceleași căi de intrare. După o pandemie de COVID-19, care nici nu s-a încheiat, un nou virus amenință umanitatea. 

Am discutat cu medicul infecționist Carmen Dorobăț pentru a ne explica mai multe despre transmiterea acestor virusuri și, dacă, este cazul să ne facem griji. 

”În apariția unui virus nou cel mai important lucru este acela ca cercetătorii să ne pună în vedere familia din care face parte pentru că noi trebuie să știm dacă avem antiviral la dispoziție, cum nu am avut în cazul coronavirusului.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știm este calea de transmitere a virusului. Noi trebuie să știm acest lucru pentru a putea să sfătuim populația de ceea ce trebuie să se ferească. În sezonul rece ne putem aștepta ca un astfel de virus să își facă simțită prezența”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist.

Virus imun la vaccinurile COVID-19

O echipă condusă de cercetătorii de la Școala Paul G. Allen pentru Sănătate Globală a Universității de Stat din Washington a descoperit că prezența proteinelor spike din virusul liliacului, denumit Khosta-2, poate infecta celulele umane și este rezistent atât la anticorpii monoclonali, cât și la serul persoanelor vaccinate împotriva SARS-CoV-2. Atât Khosta-2, cât și SARS- CoV-2 aparțin aceleiași subcategorii de coronavirusuri cunoscute sub numele de sarbecovirusuri, informează publicația News Medical.

„Cercetarea noastră demonstrează în continuare că sarbecovirusurile care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei – chiar și în locuri precum vestul Rusiei, unde a fost găsit virusul Khosta-2 – reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru sănătatea globală și pentru campaniile de vaccinare în curs de desfășurare împotriva SARS-CoV-2”, a declarat Michael Letko, virusolog la WSU și autor corespondent al studiului publicat în revista PLoS Pathogens.

Khosta-2, noul virus mortal, similar cu COVID, descoperit în Rusia. Avertisment: Poate urma o nouă pandemie, e rezistent la anticorpi. Virusuri rusești ciudate

Cercetătorii au lansat deja un avertisment cu privire la o nouă pandemie ce poate fi declanșată de un virus mortal care se răspândește printre oameni. Și mai problematică este rezistența sa aparentă la anticorpii monoclonali și la serul indus la beneficiarii vaccinului COVID-19.

Cu alte cuvinte, acest nou virus respirator nu poate fi neutralizat de medicamentele noastre actuale. Nici măcar anticorpii dezvoltați împotriva variantei Omicron nu au fost eficienți împotriva virusului liliacului, în ciuda faptului că ambii agenți patogeni aparțin aceluiași grup de coronavirusuri respiratorii acute, cunoscute sub numele de sarbecovirusuri.

”În mod critic, constatările noastre evidențiază nevoia urgentă de a continua dezvoltarea de noi vaccinuri împotriva sarbecovirusurilor, care să ofere o protecție mai largă”, scriu autorii.

Când cercetătorii din Rusia au dat prima dată peste Khosta-2 împreună cu un alt virus al liliecilor, Khosta-1, în 2020, niciunul dintre cei doi agenți patogeni nu părea deosebit de periculos.

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel