Kazahstan: Protestatarii au dărâmat statuia fostului președinte Nazerbayev

Protestatarii nu au ținut cont de faptul că se poate trage fără avertisment și au dărâmat statuia lui Nazerbayev.

În oraşul Taldykorgan, manifestanţii au doborât statuia fostului lider al ţării, neţinând cont de ordinul dat de actual preşedinte, care a cerut militarilor să tragă fără avertisment în oameni, transmite Mediafax. În Kazahstan, protestele izbucnite pe 5 ianuarie au fost întâmpinate de represiunea dură a actualului preşedinte, Tokaev, care a declarat că a ordonat armatei sale „să tragă pentru a ucide fără avertisment” manifestanţii.

În timpul revoltei din ultimele zile, unii manifestanţi, în oraşul Taldykorgan, au reuşit să folosească un camion al armatei. În timpul protestului, manifestanții au dărâmat statuia fostului preşedinte kazah, Nazerbayev, în semn de revoltă împotriva regimului.

Se poate trage fără avertisment

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul fără avertisment împotriva teroriştilor, a respins orice fel de negocieri şi a promis eliminarea bandiţilor înarmaţi pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, care durează de mai multe zile, transmit AFP şi Reuters, citați de Agerpres.  

Am dat ordin să se tragă fără avertisment pentru a ucide, a declarat Tokaev într-o alocuţiune televizată, adăugând că teroriştii continuă să distrugă bunurile şi să folosească armele împotriva cetăţenilor.

Potrivit lui Tokaev, 20.000 de bandiţi - cu un plan clar şi cu un nivel înalt de pregătire de luptă - au atacat capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale, după o creştere a preţului gazelor. Preşedintele kazah a insistat că bandiţii care nu se predau vor fi distruşi. El a anunţat crearea unui grup special pentru a-i vâna şi a-i aresta pe terorişti.

Tokaev i-a mulţumit în mod special preşedintelui rus Vladimir Putin pentru reacţia şi ajutorul său rapide şi pentru că a trimis trupe. Îi mulţumesc în special preşedintelui rus Vladimir Putin. El a răspuns foarte rapid, şi mai ales în mod amical, apelului meu, a transmis Tokaev. El a mulţumit şi liderilor Chinei, Uzbekistanului şi Turciei pentru asistenţa acordată în stoparea revoltelor.

Ordinea a fost „restabilită”

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că ordinea constituţională a fost "în linii mari restabilită" în această ţară din Asia Centrală, după mai multe zile de proteste fără precedent, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres. 

"Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile", a declarat preşedintele Kazahstanului într-un comunicat. "Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel