Jurnalistul rus Alexandr Nevzorov, condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a criticat războiul lui Putin

Jurnalistul rus Alexandr Nevzorov, condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a criticat războiul lui Putin / Foto: Pixabay, de Marcello Rabozzi
Jurnalistul rus Alexandr Nevzorov, condamnat la 8 ani de închisoare pentru că a criticat războiul lui Putin / Foto: Pixabay, de Marcello Rabozzi

Jurnalistul rus Alexandr Nevzorov a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Tribunalul Basmanny din Moscova l-a condamnat în lipsă pe jurnalistul Alexandr Nevzorov, recunoscut ca agent străin în Rusia, la opt ani de închisoare în cazul răspândirii de falsuri despre armata rusă, relatează Interfax. Condamnarea sa vine în contextul în care în Rusia oricine critică războiul lui Vladimir Putin riscă un dosar penal și ani grei de pușcărie. Jurnaliștii au voie să transmite informații doar din sursele oficiale ale Kremlinului.

Jurnalistul rus "a fost găsit vinovat de diseminarea publică, sub pretextul unor rapoarte de încredere, informații false în mod deliberat despre acțiunile Forțelor Armate Ruse", potrivit autorităților din Rusia.

Un astfel de verdict a fost anunțat de judecătoarea Yevgenia Nikolaeva. Ea i-a interzis lui Nevzorov să mai administreze careva resurse de internet timp de patru ani. Termenul de pedeapsă pentru un jurnalist se va calcula din momentul detenției sale în Rusia sau extrădării.

Procurorii cereau nouă ani de închisoare

Procuratura rusă a cerut cu o zi înainte nouă ani de închisoare într-o colonie penală pentru jurnalist.  În Rusia, Nevzorov a fost trecut pe lista persoanelor urmărite internațional.

După cum a raportat Procuratura Generală a Rusiei, conform anchetei, Nevzorov, "exprimând dezacordul cu operațiunea militară specială desfășurată de Federația Rusă și acționând din motive de ură politică", a postat pe canalele sale Telegram și Youtube, "destinat pentru vizionarea de către un număr nelimitat de persoane, publicații sub formă de înregistrări text și videoclipuri care conțin, sub pretextul unor informații fiabile, în mod deliberat false, despre distrugerea deliberată de către militarii ruși a maternității nr. 3 din Mariupol și a populației civile din Bucea, regiunea Kiev din Ucraina".

Dosarul penal împotriva lui Nevzorov a fost deschis la 22 martie 2022. Exact o lună mai târziu, Ministerul Justiției l-a recunoscut drept agent străin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel