Jurnaliștii de la "România Liberă", în pragul revoltei

Jurnaliștii de la "România liberă", care nu și-au mai văzut salariile de trei luni, au dat, joi,   publicității o scrisoare deschisă la adresa patronului Dan Grigore Adamescu. Speriată de o posibilă revoltă generală în redacție, editorul RL le-a promis jurnaliștilor că luni își vor primi banii restanți. 

Reducerile succesive de personal au adus redacția în situația de lucra doar cu 30 de oameni, scrie reportervirtual.ro. Ultimii jurnaliști de la RL nu și-au mai văzut salariile pe lunile august,septembrie și octombrie.De vină pentru situația redacției pare să fie Dan Grigore Adamescu, proprietar și al companiei de asigurări Asta SA. Angajații au criticat public patronatul, pe rețeaua de socializare Facebook. Gabriel Bejan și Laurențiu Mihu, redactorii-șefi adjuncți au postat următoarele mesaje: „Un mare manager de presă quality a descoperit recent MOTIVUL pentru care ziaristii lui nu și-au luat salariile de trei luni: nu se implică în activitatea de VÂNZĂRI! Cred că un scandal MONSTRUOS este pe cale să înceapă în presa românească”( Gabriel Bejan), „Există patroni de presă care fac bani și patroni de presă care pierd bani, dar care cred că ies în câștig pe altă parte. De cele mai multe ori, cei din urma se înșeală. Există, în schimb, boșii care le conduc acelor patroni afacerea și care în fața subalternilor își bat joc de patron, dar care în fața patronului se prosternează. Pe cât e de curajos boss-ul de sub patron, pe atât de sănătos biznisul. Va urma… ”

Mai multe voci din redacție au  cerut declanșarea unei greve a jurnaliștilor până la soluționarea situației salariilor.

Scrisoarea jurnaliștilor de la "România liberă"

“Domnule Dan Grigore Adamescu,

După cum vă este binecunoscut, termenul limită pentru plata salariilor restante (aferente lunilor septembrie și octombrie) a expirat miercuri, 28 noiembrie. Dacă până acum mai exista o brumă de speranță că lucrurile se vor rezolva, deși nu am primit nici un semnal oficial în tot acest interval de timp, o discuție purtată în seara de miercuri de către redactorul-șef adjunct Laurențiu Mihu cu domnul director general Adrian Rus ne-a lămurit că situația a scăpat, de fapt, de sub control.

Precizăm că inițiativa discuției nu a aparținut domnului director general, lucru de altfel obișnuit în ceea ce privește raporturile dintre dumnealui și corpul redacțional, ci lui Laurențiu Mihu, care s-a intersectat întâmplător cu domnul Rus și, prin urmare, l-a abordat asupra chestiunii legate de plata salariilor. În esență, mesajul domnului Adrian Rus este următorul: vina pentru neplata salariilor și lipsa performanțelor financiare ale grupului aparține în cea mai mare măsură redactorilor ziarului România liberă care, cităm, “nu sunt implicați în vânzare”. Cu alte cuvinte, domnul director general este convins că ziariștii ar trebui să-și folosească instrumentele profesionale pentru atragerea de publicitate. Este de la sine înțeles că o astfel de discuție între directorul unui trust de presă și ziariști nu-și poate avea locul, fiind un derapaj grav de la toate normele deontologice (oare dosarul penal al lui Dan Diaconescu și al colegilor săi nu are a face și cu acest gen de “jurnalism”?). Pentru că, totuși, discuția a fost deschisă de domnul Adrian Rus, în termenii de mai sus, nu există decât trei variante:
1. Domnul Rus, managerul unui trust de presă, nu cunoaște regulile elementare ale jurnalismului;
2. Domnul Rus vrea să compromită redacția RL;
3. Aceasta este unica modalitate prin care domnul director general înțelege să facă profitabil un produs media. Precizăm că incidentul de miercuri seara nu este singurul prin care domnul Adrian Rus i-a iritat pe redactorii României libere. În aprilie, când salariile întârziau, așa cum se întâmplă și în prezent, domnul director general a trimis întregului grup un email în care ne ruga frumos să direcționăm 2% din veniturile pe anul 2011 către asociația “Din dragoste pentru sport”, pe care a creat-o special pentru a susține hobby-urile sportive ale fiului și fiicei sale. Nu este treaba noastră că directorul general al unui trust de presă precum Medien Holding nu are simțul ridicolului, dar este de semnalat lipsa de empatie a domniei sale cu problemele reale ale angajaților săi. Mai mult, astfel de atitudini pun în pericol imaginea publică a trustului. Având în vedere derapajele domnului director general Adrian Rus, dar și situația disperată a redacției României libere, vă comunicăm că respingem cu hotărâre asemenea abordări. Singurul capital de care dispune un jurnalist este propria credibilitate în ochii tuturor. Considerăm că nu poate exista un motiv mai mare de ruptură între corpul redacțional și directorul trustului de presă care editează România liberă. Nu în cele din urmă, întârzierea exagerată a plății salariilor pare creată cu rea intenție, tocmai pentru a împinge corpul redacțional al României libere într-un conflict cu administrația ziarului și, în special, cu dumneavoastră. Această posibilitate este cu atât mai revoltătoare cu cât de la domnul Rus știm două lucruri clare, pe care le-a spus în mod public:
1. Editorial, nu are nimic de reproșat României libere;
2. În clipa de față, veniturile RL acoperă în întregime toate cheltuielile ziarului.Notă: În ceea ce privește recuperarea salariilor restante, vă comunicăm că vom proceda exact cum v-am înștiințat în scrisoarea precedentă (pe cale judecătorească).29 noiembrie 2012Cu stimă,Gabriel Bejan Octavian Palade Mihu Laurentiu Dan Gheorghe Daniel Befu Răzvan Chiruţă Sidonia Bogdan Monica Bonea Andreea Pocotila Adriana Toma Petre Badica Cristian Dogaru Paul Cristian Antoniu Doru Cireaşă Mihai Barbu Cristian Câmpeanu Catalin Bratu Alexandra Jeles Florin Anghel Gabi Lupu Anca Marisac Andrei Stanca Oana Spanache Flavia Drăgan Margareta Nicolae Mihaela Ene Oana Voncick Marcel Stanciu Sabina Fati

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel