Urmărește emisiunea live


Jurnaliştii Agerpres, un nou contract! Presă, nu cancan!

sursa: mediasind.ro
sursa: mediasind.ro

Noul Contract colectiv de Muncă din Agerpres garantează locurile de muncă şi independenţa editorială, susţin sindicaliştii agenţiei de presă.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, organizaţia reprezententativă din Agenţia Naţională de Presă Agerpres, a negociat şi semnat cu conducerea instituţiei, noul contract colectiv de muncă - CCM. Documentul a fost înregistrat de către ITM Bucureşti şi va produce efecte juridice în perioada 2017-2019, se arată într-un comunicat de presă publicat de mediasind.ro.

Codul Deontologic al Jurnalistului Agerpres şi Ghidul de Etic

Prevederile din CCM reglementează drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi angajatorului, stabilind, pe langă măsuri ferme pentru apărarea şi garantarea locurilor de muncă, şi o serie de garanţii privind funcţionarea dialogului social la standarde europene. Contractul încheiat cuprinde şi prevederi care oferă garanţii profesionale pentru jurnaliştii agenţiei, cum ar fi Codul Deontologic al Jurnalistului Agerpres şi Ghidul de Etică pentru Fotojurnalism.

Potrivit noului CCM, "Jurnalistul Agerpres este obligat să prezinte în mod corect, obiectiv, complet şi echidistant realităţile vieţii social-politice, economice, religioase şi cultural-ştiinţifice interne şi internaţionale, promovând valorile democratice, civice şi morale. Jurnalistul Agerpres nu va realiza informaţii care promovează discriminarea, de orice fel ar fi aceasta. Informaţiile vor fi prezentate şi transmise fidel, fără nici o influenţă din partea autorităţilor publice sau a altor persoane de drept public sau privat. În exercitarea profesiei şi în relaţiile pe care le întreţine cu autorităţile publice sau cu diverse societăţi comerciale, jurnalistului Agerpres îi sunt interzise înţelegeri care ar putea afecta imparţialitatea sau independenţa sa. Jurnalistul Agerpres nu va accepta nici un fel de privilegii, tratamente speciale, cadouri sau favoruri care pot compromite integritatea sa."

De asemenea, noul CCM garantează caracterul confidenţial al surselor de informare a jurnalistului Agerpres, care beneficiază de clauza de conştiinţă: "Art. 22. - (1) Jurnalistul Agerpres, fără a suferi nici un fel de consecinţe, are următoarele drepturi: a) să refuze să scrie, să pregătească sau să participe la realizarea unui articol al cărui conţinut este contrar legislaţiei actuale sau deontologiei jurnalistului profesionist, invocând clauza de conştiinţă; b) să refuze divulgarea surselor de informaţii; c) să-şi exprime liber şi în public opiniile personale în legătură cu orice evenimente sau persoane, respectând însă întotdeauna deontologia profesiei de jurnalist. (2) Jurnalistul are dreptul de a beneficia de sprijinul moral şi material al angajatorului în privinţa păstrării confidenţialităţii surselor, în toate fazele unui proces în care poate fi implicat, până la pronunţarea unei hotărâri definitive şi irevocabile. (3) Angajatorul, în cazul în care cunoaşte sursele de informare în baza cărora jurnalistul s-a documentat şi a realizat materialul editorial sau emisiunea, are obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestora. (4) Jurnalistul Agerpres are dreptul să refuze să semneze ştirea care a fost modificată prin intervenţia editorului, "capului limpede" sau a oricărei persoane din staff-ul editorial, pe motiv că este diferit de forma iniţială pe care a dat-o jurnalistul sau pe motiv că textul sau conţinutul materialului se opune opiniilor şi credinţelor jurnalistului. (5) Dacă sunt făcute schimbări semnificative în ştirea transmisă de jurnalist şi jurnalistul nu este de acord cu acestea, ştirea poate fi difuzată fără semnătura jurnalistului. (6) Jurnalistul Agerpres are dreptul să ceară ca ştirea să fie publicat/difuzată fără să i se consemneze semnătura în cazul în care are motive obiective pentru această solicitare. (7) Titlurile şi subtitlurile materialelor, în cazurile în care nu aparţin jurnalistului/autorului, îl exonerează pe acesta de orice răspundere privind aceste modificări."

Garantarea independenţei agenţiei naţionale de presă

Aceste prevederi sunt menite să garanteze independenţa agenţiei naţionale de presă. Am luat în considerare îngrijorarea, manifestată public de o serie de organizaţii din ţară şi din lume, faţă de ultimele atacuri venite dinspre clasa politică, în special din partea ministrului culturii, Lucian Romaşcanu care, prin ultimele sale acţiuni, demonstrează că doreşte aservirea politică a instituţiei şi concedierea angajaţilor incomozi pentru partidul din care acesta face parte, se mai arată în comunicat.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind face un apel şi cu acest prilej către Parlamentul Romaniei, cerandu-i să respingă orice iniţiativă legislativă care vizează o eventuală privatizare a Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, sau care urmăreşte crearea companiei naţionale de media prin unificarea Agerpres cu SRR şi SRTV. SRJ MediaSind solicită respingerea iniţiativei legislative a ministrului culturii prin care se urmăreşte transformarea AGERPRES în birou de presă al partidelor aflate la putere.

În slijba interesului public

Încă din anul 1889 de când a fost înfiinţată, Agenţia Naţională de Presă AGERPRES s-a aflat în slujba interesului public, informând corect şi imparţial cetăţenii. Orice încercare a unor grupuri de interese politice şi/sau financiare de a acapara instituţi publice de presă, va genera ample proteste pe plan naţional şi internaţional, inclusiv solicitarea declanşăriiprocedurii de infringement.

"Agerpres este una dintre cele mai importante instituţii ale statului de drept şi nu trebuie să fie transformată într-o goarnă a vremelnicilor politicieni instalaţi la putere, pentru că Agerpres înseamnă PRESĂ, nu cancan!" se încheie comunicatul de presă al MediaSind.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel