Jurnaliști și protestatari arestați în Belarus

În jur de 140 de persoane au fost arestate în timpul adunărilor opoziţiei din Belarus, unde preşedintele Aleksandr Lukaşenko intensifică represiunea înaintea alegerilor prezidenţiale din august, a indicat sâmbătă centru Viasna de apărare a drepturilor omului, transmite AFP.

Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, vizează un al şaselea mandat prezidenţial. Mai mulţi opozanţi, printre care principalul său rival, Viktor Babariko, au fost arestaţi în perspectiva scrutinului din 9 august. Vineri era data limită pentru strângerea semnăturilor în vederea depunerii candidaturilor la prezidenţiale. În cursul serii, susţinători ai opoziţiei au ieşit în stradă în capitala Minsk şi în alte oraşe, dar poliţia a intervenit pentru a dispersa adunările.

Potrivit centrului Viasna, au fost reţinute în jur de 140 de persoane, dintre care 80 la Minsk, dar au fost operate arestări şi la Bobruisk, Vitebsk, Brest, Moghilev şi în alte oraşe.

Cinci persoane, printre care un minor, au fost bătute, conform aceleaşi surse. Mai mulţi jurnalişti care lucrează pentru media străine au fost reţinuţi. Unele persoane au fost eliberate vineri, altele aştepată să compară în faţa justiţiei, transmite Agerpres.

Joi, opozantul Viktor Babariko, fost bancher al unei filiale a gigantului rus Gazprom, a fost arestat, fiind acuzat de 'fraudă' şi de 'spălare de bani'. El îşi anunţase intenţia de a candida la prezidenţiale. Lukaşenko a acuzat vineri atât Moscova, cât şi Occidentul că vor să destabilizeze ţara.

Din 1994, nicio forţă de opoziţie nu s-a putut închega în peisajul politic din Belarus. Unii lideri au fost încarceraţi, iar în 2019 niciun opozant nu a fost ales în legislativ. Rezultatele ultimelor patru alegeri prezidenţiale nu au fost recunoscute drept corecte de observatorii europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel