Jurnalistă, la un pas să fie răpită, la New York, după ce a criticat Guvernul din Iran. FBI arată planul eșuat

Fanii lui Trump amenință sediile FBI cu atacuri armate. Un bărbat înarmat a fost ucis după ce a încercat să pătrundă în biroul FBI din Ohio
Fanii lui Trump amenință sediile FBI cu atacuri armate. Un bărbat înarmat a fost ucis după ce a încercat să pătrundă în biroul FBI din Ohio

Justiţia americană a anunţat marţi că a pus sub acuzare patru 'agenţi ai serviciului iranian de informaţii' pentru că au planificat răpirea unei jurnaliste de origine iraniană din Statele Unite, militanta anti-voal Masih Alinejad părând să confirme că ea era ţinta, notează AFP.

Cei patru indivizi căutau din 'iunie 2020' să răpească 'o scriitoare şi jurnalistă care a scos în evidenţă încălcările drepturilor omului comise de guvernul iranian', a făcut cunoscut Departamentul de Justiţie al SUA într-un comunicat.

Ei plănuiseră 'să ducă victima cu forţa în Iran, unde soarta (sa) ar fi fost incertă în cel mai bun caz', a precizat procurorul Audrey Strauss. Suspecţii 'au utilizat serviciile unor detectivi privaţi pentru a monitoriza, fotografia şi filma' victima şi rudele sale, 'în mai multe rânduri' între 2020 şi 2021, potrivit ministerului.

Agenţii au căutat o modalitate de a transporta jurnalista în afara Statelor Unite, unul dintre ei informându-se în special despre vedete rapide care oferă 'evacuare marină autonomă' de la New York, precum şi despre o călătorie pe mare între New York şi Venezuela, ţară care întreţine 'relaţii amicale cu Iranul'. Masih Alinejad este o militantă feministă la originea mişcării anti-voal din Iran, ţară pe care a părăsit-o între timp.

Din Statele Unite, unde s-a stabilit, ea critică regimul iranian şi politica sa şi a primit sprijinul unor vedete ca Meryl Streep, care i s-a alăturat pe scenă la o conferinţă despre drepturile femeii, în 2016.

'În ochii regimului iranian, orice femeie care luptă pentru drepturile sale fundamentale este o criminală', a spus ea în aprilie anul trecut într-un mesaj video adresat parlamentului suedez.

Nefiind menţionată în comunicat, ea a părut să confirme că a fost ţinta acestui proiect, răspunzând cu un 'mulţumesc' la un mesaj pe Twitter referitor la inculpările anunţate.

Această reţea, descoperită de FBI, viza şi alte victime care trăiau mai ales 'în Canada, în Marea Britanie şi în Emiratele Arabe Unite', împotriva cărora au încercat să desfăşoare aceleaşi mijloace de supraveghere, potrivit procurorilor.

Cei patru agenţi sunt Alireza Shavaroghi Farahani, Mahmoud Khazein, Kiya Sadeghi şi Omid Noori. Un al cincilea iranian care locuieşte în California, Niloufar Bahadorifar, este suspectat că a participat la finanţarea acestui proiect, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel