Jurnalist somalez, ucis într-un atac cu bombă care l-a vizat. Alte două persoane au fost rănite

Abdiaziz Afrika (stânga) / Sursa: Facebook - Abdiaziz Afrika
Abdiaziz Afrika (stânga) / Sursa: Facebook - Abdiaziz Afrika

Un proeminent jurnalist somalez a fost ucis într-un atac cu bombă, care l-a vizat. 

Un proeminent jurnalist somalez care a criticat grupul militant islamist al-Shabab a fost ucis într-un atac sinucigaș cu bombă în capitala, Mogadiscio, relatează BBC. Abdiaziz Mohamud Guled, cunoscut și sub numele de Abdiaziz Afrika, a fost vizat în timp ce părăsea un restaurant din oraș, la scurt timp după prânz.

Alte două persoane din apropiere au fost rănite în explozie și transportate la spital. Al-Shabab a spus că s-a aflat în spatele atacului și l-a vizat pe jurnalistul, care lucra pentru Radio Mogadishu.

Atentatorul a detonat un dispozitiv în fața unei mașini din apropierea restaurantului în care Guled era însoțit de directorul Televiziunii Naționale somaleze și de un șofer, potrivit unui raport publicat pe site-ul oficial Radio Mogadishu, care citează surse din poliție.

Premierul Somaliei și-a oferit condoleanțele

Raportul include o declarație a premierului somalez Mohamed Hussein Roble, care și-a oferit condoleanțe familiei lui Guled.

„Abdiaziz a fost un jurnalist harnic și un erou național care a lucrat pentru țara lui, pentru poporul său și pentru religia lui cu curaj și necruțăre”, a spus premierul.

Guled era binecunoscut pentru interviurile sale cu suspecții al-Shabab reținuți, iar emisiunile sale au atras adesea audiențe mari. Al-Shabab, care înseamnă „tineret” în arabă, este un grup islamist extrem care se luptă cu trupele guvernamentale susținute de ONU de mai bine de un deceniu.

Jihadiștii au condus capitala țării până în 2011

Jihadiștii au controlat capitala Mogadiscio până în 2011, când au fost respinși de trupele Uniunii Africane. Cu toate acestea, aceștia încă dețin teritoriu în mediul rural și lansează atacuri frecvente împotriva țintelor guvernamentale și civile din Mogadiscio și în alte părți.

Al-Shabab susțin versiunea strictă a islamului wahhabi de inspirație saudită, în timp ce majoritatea somalezilor sunt sufiți. Jihadiștii au impus o versiune dură a Șariei în zonele aflate sub controlul lor, inclusiv uciderea cu pietre a femeilor acuzate de adulter și amputarea mâinilor hoților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel