UNESCO. Jurnalist încarcerat, premiat

Un fotoreporter egiptean, aflat în închisoare, a fost recompensat pentru ”curaj, rezistență și atașament față de libertatea de exprimare”.

Fotojurnalistul egiptean Shawkan, încarcerat din 2013 în ţara sa, a primit Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO/Guillermo Cano, a anunţat, luni, organizaţia internaţională cu sediul la Paris, potrivit AFP, citată de Agerpres. 
Mahmoud Abou Zeid, cunoscut sub pseudonimul Shawkan, a fost arestat la 14 august 2013 la Cairo, în timp ce se documenta pentru un material despre dispersarea sângeroasă a unui protest al partizanilor organizaţiei Frăţia musulmană de către forţele de ordine. 
Alegerea lui Mahmoud Abou Zeid recompensează curajul, rezistenţa şi ataşamentul acestuia faţă de libertatea de exprimare, a declarat Maria Ressa, preşedinta juriului format din profesionişti media, în comunicatul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

[citeste si]

Autoritățile, dezamăgite

Ministrul egiptean de externe şi-a exprimat  regretul profund după ce a fost informat de intenţia UNESCO de a-i acorda lui Shawkan acest premiu. Oficialul de la Cairo a denunţat politizarea organizaţiei care face, în opinia acestuia, jocurile organizaţiilor nonguvernamentale şi ale Qatarului, consideraţi inamici de către autorităţile egiptene. 
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei egiptene, Ahmed Abou Zeid, a criticat de asemenea, într-un comunicat, faptul că UNESCO recompensează o persoană acuzată de acte de terorism şi de infracţiuni penale.

Sute de morți

Mai multe sute de persoane, printre care şi trei jurnalişti, au fost ucise în timpul dispersării sângeroase a manifestaţiei de tip sit-in organizată în vara lui 2013, în semn de protest faţă de destituirea cu ajutorul armatei a lui Mohamed Morsi, primul preşedinte civil ales în mod democratic cu un an înainte, dar care şi-a pierdut rapid popularitatea.

700 de acuzați

Alături de alţi 700 de acuzaţi, Shawkan a fost judecat pentru uciderea poliţiştilor şi vandalism. Organizaţia nonguvernamentală Reporters sans frontieres (RSF), care a organizat recent o campanie de susţinere a jurnalistului, a denunţat pedeapsa cu moartea cerută de procurorii egipteni împotriva lui Shawkan în data de 3 martie. 
Egiptul se află pe locul 161 (din 180 de ţări) în clasamentul mondial din 2017 al libertăţii presei realizat de RSF. Cel puţin 31 de jurnalişti sunt încarceraţi în această ţară, potrivit ONG-ului. 
Premiul va fi decernat în data de 2 mai, cu ocazia Zilei internaţionale a libertăţii presei, a precizat UNESCO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel