Jupiter şi Venus, spectacol pe cer. Cele două planete vor părea că se ciocnesc

Fotografie creată de Cliford Mervil, de la Pexels
Fotografie creată de Cliford Mervil, de la Pexels

O conjuncţie planetară va face spectacol pe cer în doar câteva zile. Pe 30 aprilie, mai exact, Jupiter şi Venus vor da impresia că aproape se vor ciocni. 

Cei care au telescoape vor avea parte de un spectacol de zile mari, putând urmări de aproape conjuncţia celor două planete. Sunt, însă, şanse ca şi cu ochiul liber să se poată vedea conjuncţia. 

Nu doar aceste două planete vor fi extrem de vizibile, ci şi Marte şi Saturn, deşi acestea vor putea fi urmărite doar cu echipamente speciale, nu cu ochiul liber. 

O conjuncţie are loc atunci când două planete, sau alte corpuri cereşti, par a fi foarte apropiate una de cealaltă. Pe 21 decembrie 2020, a avut loc cea mai spectaculoasă conjuncţie a ultimilor 800 de ani, Saturn şi Jupiter apropiindu-se la o zecime de grad. Ultima dată când s-au apropiat atât de mult a fost în 1226, iar data următoare va fi în 2080, scrie Washington Post

Osiris Rex, sonda spaţială a NASA, va merge spre Apophis, asteroidul despre care se credea că va lovi Pământul

NASA a extins cu nouă ani misiunea sondei sale Osiris-Rex pentru ca aceasta să ajungă la o nouă destinaţie, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, informează DPA. Sonda Osiris-Rex se află în prezent pe drumul de întoarcere spre Pământ pentru a livra eşantioanele pe care le-a prelevat de pe asteroidul Bennu în 2020.

Redenumită OSIRIS-APophis EXplorer (Osiris-Apex), sonda va fi redirecţionată către Apophis, un asteroid cu diametrul de aproximativ 370 de metri, care va ajunge la o distanţă de 32.000 de kilometri de Pământ, în 2029, scrie Agerpres.

"OSIRIS-APEX va intra pe orbita lui Apophis la scurt timp după trecerea asteroidului aproape de Pământ, oferind un prim-plan fără precedent cu acest asteroid de tip S", a indicat NASA într-un comunicat.

Sonda urmează să studieze modificările asteroidului cauzate de această trecere prin apropierea Pământului şi se va folosi de propulsoarele sale cu gaz pentru a încerca să disloce şi să studieze praf şi roci mici de pe Apophis şi dincolo de suprafaţa acestuia.

NASA a anunţat că misiunile a opt dintre sondele sale spaţiale vor fi extinse. Astfel, Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter, MAVEN, Mars Science Laborator (roverul Curiosity), modulul robotizat InSight, Lunar Reconnaissance Orbiter, Osiris-Rex şi New Horizons îşi vor continua activitatea, în condiţiile în care vor continua să fie apte din punct de vedere tehnic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel