Junta militară din Myanmar a blocat accesul la Twitter

O persoană din Myanmar,  sloganul cu trei degete și strigă sloganul în timp ce protestează împotriva loviturii de stat din Yangon, Myanmar
O persoană din Myanmar, sloganul cu trei degete și strigă sloganul în timp ce protestează împotriva loviturii de stat din Yangon, Myanmar

Accesul la Twitter a fost restricţionat vineri seară în Myanmar, o nouă măsură ce vizează reţelele de socializare la două zile după măsuri similiare vizând Facebook, în încercarea armatei de a reduce la tăcere protestele care s-au intensificat după lovitura de stat militară care a răsturnat guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi, informează AFP.

Armata a ordonat miercuri furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie perturbat şi vineri. Ca urmare, mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori, în special de către mai multe celebrităţi, transmite Agerpres.

Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter. Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au dispus vineri blocarea Twitter şi Instagram "până la o nouă notificare".

Într-un comunicat, compania Telenor, cu sediul în Norvegia, "a contestat necesitatea şi proporţionalitatea ordinului (...) şi a subliniat că acesta contravine legislaţiei internaţionale a drepturilor omului" şi s-a declarat "grav îngrijorată".

La rândul său, Twitter a condamnat sâmbătă ordinul armatei din Myanmar de a bloca accesul populaţiei la platforma sa."Suntem profund îngrijoraţi de ordinul privind blocarea serviciilor de internet", a declarat un purtător de cuvânt al Twitter pentru AFP. Acest lucru aduce atingere "dreptului oamenilor de a-şi face auzită vocea".

Aplicaţia Whatsapp s-a confruntat, la rândul ei, cu întreruperi. Conform unui document al ministerului transporturilor şi comunicaţiilor consultat de AFP, Twitter şi Instagram au fost folosite pentru a "provoca neînţelegeri în rândul publicului".

Deşi armata birmaneză a intensificat arestările, sute de persoane au manifestat vineri în Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar şi important centrul comercial şi industrial.

Astfel, profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon în prima demonstraţie majoră împotriva loviturii militare de stat. Zeci de funcţionari publici din mai multe ministere au încetat să lucreze şi 300 de deputaţi au organizat o sesiune virtuală pentru a denunţa controlul parlamentului de către armată.

La căderea nopţii, locuitorii din Yangon au claxonat şi au bătut în oale pentru a "alunga demonii", adică armata.

Aproximativ 20 de persoane care şi-au exprimat nemulţumirea cu o zi înainte au fost condamnate la şapte zile de detenţie. Patru studenţi au fost puşi sub acuzare pentru că au protestat.

În total, aproape 150 de lideri politici şi activişti au fost reţinuţi după lovitura de stat, potrivit datelor furnizate de Asociaţia de asistenţă pentru deţinuţii politici, cu sediul în Yangon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel