Juncker și Merkel anunță ultimele decizii luate de UE în criza refugiaților

Țările vizate de un aflux masiv de migranți ce sosesc în Europa prin ruta din Balcani au decis, duminică noapte, să creeze 100.000 de locuri de primire, dintre care 50.000 în Grecia, pentru a gestiona mai bine acest aflux. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

În timpul unui mini-summit de urgență, cele opt țări UE situate pe această rută, alături de Serbia, Macedonia și Albania, au acceptat "creșterea capacităților de primire (a migranților), pentru a ajunge la 100.000 de locuri în Grecia și în Balcanii de Vest", a declarat Juncker într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel și Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Antonio Guterres. 

Angela Merkel a explicat că aceste locuri vor fi create cu UNHCR, pentru că "migranții ... se bazează pe această rută de-a lungul Balcanilor". 

"Grecia s-a angajat în mod remarcabil", acceptând să creeze, de asemenea cu ajutorul ONU, 30.000 de locuri de primire până la sfârșitul anului, a salutat Angela Merkel. 

"În a doua" fază, 20.000 de locuri de primire vor fi create în familii gazdă și locuințe subvenționate de UNHCR, a precizat ea. 

"Aceasta va fi o primă etapă pentru o mai bună gestionare a fluxului", a estimat cancelarul neamț. 

"Gestionarea fluxului împreună este singura modalitate de a restabili ordinea și încetini afluxul necontrolat de persoane", a pledat Juncker, citat de Agerpres.

[citeste si]

În numele UNHCR, Antonio Guterres a declarat că tocmai prin intermediul acestor centre de primire se va putea începe apoi înregistrarea solicitanților de azil sirieni, irakieni și din Eritreea în Grecia. 

Această procedură este o condiție prealabilă repartizării lor în cadrul celor 28 de state membre ale UE, care au acceptat să împartă sarcina primirii a 160.000 de refugiați în doi ani, pentru a reduce tensiunea asupra țărilor din prima linie. Imigranții economici vor fi repatriați, potrivit declarațiilor din cadrul conferinței de presă. 

Participanții la această reuniune s-au angajat să pună în aplicare, începând de luni, 17 măsuri de "restabilire a stabilității gestionării migrației în regiune și încetinire a fluxului printr-o abordare colectivă transfrontalieră". 

Printre acestea se numără trimiterea a 400 de polițiști, pentru a ajuta Slovenia, copleșită, în înregistrarea mai sistematică a migranților la frontiere și schimbul zilnic de informații între țările vecine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel