Jumătate din populație va avea factura la energie redusă la jumătate... în Spania

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Premierul socialist al Spaniei a anunțat angajarea a 3 miliarde de euro pentru a sprijini populația: ”Răspuns la criză bazat pe demnitate și dreptate, superior celui neoliberal”.

Premierul spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat un nou plan de ajutor de trei miliarde de euro pentru familiile care trebuie să facă față creșterii prețurilor la energie, de care va beneficia aproape jumătate din populație și care prevede un tarif reglementat special pentru locuințele dependente pe încălzirea colectivă pe gaz, potrivit Europa Today.

Aceste măsuri, care vor fi aprobate de Consiliul de Miniștri săptămâna viitoare, vor permite gospodăriilor cu centrale municipale să beneficieze de tariful reglementat, care le va reduce facturile la mai mult de jumătate din ceea ce plătesc în condițiile actuale de piață. Printre alte inițiative, va fi implementată și o consolidare a tichetelor sociale pentru energie electrică și căldură.

Aceste măsuri, care se adaugă diferitelor planuri de susținere a puterii de cumpărare anunțate în ultimele luni de Madrid, vor face posibilă ”întărirea protecției cetățenilor” în fața crizei energetice, a asigurat Sanchez în cadrul unui discurs la Congres.

Cu o sumă totală de ”aproape trei miliarde de euro”, măsurile vor merge către ”40% din gospodăriile spaniole”, a spus premierul. Noul tarif reglementat pentru condominiile dotate cu centrale colective pe gaz va rămâne în vigoare ”până la sfârșitul anului 2023”, și va afecta 1,7 milioane de gospodării, a calculat premierul. 

Majorarea bonului social pentru energie electrică la 80%

În ceea ce privește extinderea bonului social pentru energie electrică, guvernul va majora reducerea aplicată beneficiarilor considerați vulnerabili și grav vulnerabili la 65%, respectiv 80%. În mod temporar, va fi creată o nouă categorie de consumatori care va avea dreptul la o reducere de 40% la facturile de utilități pentru familiile care lucrează cu venituri mici. 

Potrivit estimărilor guvernamentale, de această nouă categorie vor beneficia încă 1,5 milioane de gospodării, care anterior erau excluse de la sprijinul public. Voucherul social térmico va dubla subvenția medie la 375 EUR per familie și va crește subvenția minimă la 40 EUR. În 2022 și 2023, bugetul pentru voucherul pentru familiile vulnerabile va fi dublat, a anunțat Sánchez.

Citește și:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Eu stau în blugi în casă, indiferent de anotimp. Nu am purtat niciodată pantaloni scurți

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-a dat propriul exemplu românilor care se tem de ce va urma odată cu sezonul rece, cu privire la facturile la încălzire. 

”Port blugi în casă, indiferent de anotimp, nu am purtat niciodată pantaloni scurți” a spus ministrul Energiei. Virgil Popescu a mai dezvăluit și care este temperatura pe care o consideră optimă în locuința sa: ”Nu stau la 20 de grade, pe la 22-23 de grade mă simt bine, trebuie să recunosc. Nici mai sus, dar nici la 19 grade”. 

Facturile privind consumul de gaze şi electricitate pe luna septembrie vor fi emise cu întârziere

Furnizorii vor întârzia emiterea facturilor privind consumul pe luna septembrie, întrucât nu au avut timp să-şi adapteze softurile de emitere a facturilor, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Ea a explicat că OUG 119/2022 a fost emisă la 1 septembrie, cu aplicabilitate tot de la 1 septembrie, iar furnizorii au nevoie de cel puţin 30 de zile pentru modificarea softurilor. ”Cred că toţi furnizorii vor întâmpina probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce este foarte posibil să ducă, în anumite situaţii, la întârzieri. Noi am văzut legea adoptată la 1 septembrie, cu aplicabilitate la 1 septembrie. Este o chestiune pe care am spus-o de mai multe ori: avem nevoie de o perioadă de 30 de zile pentru a opera schimbările”, a spus Dărăban. Furnizorii nu vor întrerupe activitatea de furnizare, a arătat ea.

”Va depinde de la caz la caz. Fiecare furnizor va încerca să fie cât mai puţin afectat, pentru că emiterea cu întârziere a facturii înseamnă o întârziere şi pentru ei în încasări, ceea ce se adaugă la riscurile şi la problemele de acces la lichiditate ale furnizorilor”, a precizat reprezentanta ACUE. Dărăban a sfătuit clienţii care primesc o factură pe două-trei luni, pe care nu o pot plăti dintr-o singură dată, să discute cu furnizorul pentru eşalonarea plăţilor.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel