Julian Assange: WikiLeaks acţionează în interesul public

Julian  Assange
Julian Assange

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, susţine că WikiLeaks publică "faptele fără teamă", acţionând în interesul public, şi precizează că nu se opune războiului, deoarece există şi "războaie justificate", relatează AFP, citând un articol de opinie publicat marţi de cotidianul The Australian.

Julian Assange: WikiLeaks acţionează în interesul publicDezvăluirile făcute de WikiLeaks, care a publicat mii de documente ale armatei americane legate de Irak şi Afganistan şi apoi numeroase note diplomatice, "nu au făcut rău până acum nici unei persoane, din câte ştim", afirmă Assange.

New York Times, Le Monde, The Guardian, El Pais şi Der Spiegel au publicat dezvăluiri bazate pe documentele WikiLeaks, însă numai site-ul "a fost victima atacurilor celor mai violente atacuri şi a acuzaţiilor guvernului aemrican şi ale acoliţilor acestuia", spune Assange.

Departamentul de Stat american, urmat de oficiali australieni, cântă "un refren fals", afirmând că dezvăluirile WikiLeaks pun în pericol vieţi omeneşti, securitatea naţională şi cea a forţelor armate, adaugă Assange.

El declară că nu susţine o poziţie de principiu împotriva războiului şi recunoaşte că există şi "războaie corecte", în cazul în care naţiunile au dreptatea de partea lor. "Dar nimic nu este mai eronat decât un guvern care îşi minte poporul în legătură cu războaiele şi le cere apoi cetăţenilor săi să-şi pună în joc vieţile şi impozitele pentru aceste minciuni", spune Assange. Fondatorul WikiLeaks aminteşte şi o decizie din 1971 a Curţii Supreme a Statelor Unite, care apără dreptul ziarelor de a publica "documente secrete ale Pentagonului" privind războiul din Vietnam.

Articolul nu face nici o referire la urmărirea judiciară împotriva lui Assange, arestat marţi dimineaţă la Londra, după ce s-a predat poliţiei, în cadrul unei anchete privind acuzaţii de viol deschise de autorităţile suedeze. Assange compară campania de dezvăluiri a WikiLeaks cu reportajele din Primul Război Mondial semnate de Keith Murdoch - tatăl actualului magnat de presă Rupert Murdoch -, care a denunţat modul în care generalii britanici au condus bătălia de la Gallipoli, unde au murit mii de militari australieni. "După aproape un secol, WikiLeaks publică tot fără teamă fapte care trebuie făcute publice", scrie el.

"Furtuna declanşată astăzi în jurul WikiLeaks subliniază necesitatea de a apăra dreptul tuturor mediilor de informare de a dezvălui adevărul", adaugă Assange.

sursa: Mediafax

Citeşte şi:

Julian Assange, eliberat pentru 240.000 de lire sterline

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel