Julian Assange, în pericol de a fi arestat. Mandat valabil

Julian+Assange
Julian+Assange

Justiţia britanică a decis marţi că mandatul de arestare vizându-l pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de aproape şase ani în ambasada Ecuadorului la Londra, este în continuare valid.

'Nu sunt convinsă că acest mandat trebuie să fie ridicat', a declarat judecătoarea tribunalului din Westminster, Emma Arbuthnot. În decizia sa, judecătoarea a precizat că va examina dacă menţinerea acestui mandat de arestare este în interesul public, o problemă ridicată de avocaţii lui Assange, informează AFP şi dpa.

Aceştia au susţinut că mandatul 'şi-a pierdut obiectivul şi funcţia' după ce acuzaţiile de viol aduse australianului de 46 de ani au fost clasate în mai 2017 de justiţia suedeză, care îl dăduse în urmărire pe Assange. Apărarea a invocat de asemenea problemele de sănătate ale lui Julian Assange, care ar suferi de probleme dentare, la umăr şi de depresie, fără a avea acces la îngrijiri medicale.

Decizia tribunalului londonez înseamnă că Assange este în continuare în pericol de a fi arestat de poliţia britanică dacă părăseşte sediul ambasadei ecuadoriene, unde s-a refugiat din 2012. În speranţa de a găsi o soluţie la această problemă judiciaro-diplomatică, autorităţile de la Quito i-au acordat lui Assange în decembrie cetăţenia ecuadoriană, solicitând ulterior Londrei să-i recunoască acestuia un statut diplomatic, refuzat însă.

[citeste si]

Statutul diplomatic i-ar fi permis lui Assange să părăsească sediul ambasadei fără a fi arestat de poliţia britanică. Assange se teme că, dacă părăseşte clădirea ambasadei, va fi arestat şi extrădat în SUA pentru publicarea pe site-ul WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale, în 2010.

Poliţia britanică a avertizat că îl va aresta pe Assange pentru că, atunci când s-a refugiat în 2012, acesta a încălcat condiţiile eliberării pe cauţiune în Marea Britanie, infracţiune pedepsită cu un an de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel