Judecătoarea Mariana Ghena candidează pentru funcţia de preşedinte CSM

[] []

06 ian 2017 / 12:54
Salveaza PDF Comentarii

Judecătoarea Mariana Ghena, membru CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi-a anunţat vineri candidatura pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea îşi va prezenta în şedinţa Consiliului proiectul de management.

Mariana Ghena susține că legislația a evoluat într-un ritm rapid, au fost făcute modificări, completări, corectări, iar practica judiciară, inclusiv în ÎCCJ, a ajuns să fie neunitară, ceea ce a dus la neîncrederea în justiție. Judecătoarea subliniază că abundența legislativă paralizează activitatea judecătorilor.

În plus, susține că "noile coduri au generat o abundență de interpretări". Mariana Ghena atrage atenția că se impune reducerea termenului de judecare a recursului în interesul legii, ceea ce ar conduce la împiedicarea perpetuării interpretărilor diferite. S-ar impune, potrivit judecătoarei și identificarea unor mecanisme mai suple și mai rapide de unificare a practicii judiciare pentru a realiza predictibilitatea legii și evitarea pronunțării de soluții diferite. Judecătoarea ÎCCJ vrea ca judecătorii să fie nu numai dreptul, ci și responsabilitatea soluțiilor pe care le dă, ceea ce ar determina soluții uniforme sub aspectul jurisprudenței.

Mariana Ghena are în proiectul său propunerea să fie sarcini clare într-o instanță de judecată, pentru președinte, vicepreședinte, președinte de secție și judecători. Astfel, ar fi sesizate mai ușor practicile neunitare care ar urma să fie trimise lună de lună către instanța superioară. În plus, va exista la fiecare curte de apel, pe secții, un judecător responsabil cu identificarea problemelor de drept cu interpretări diferite. Toți magistrații care se vor ocupa de acest aspect vor constitui Serviciul Național de Identificare a Problemelor de Drept cu Interpretări Diferite în Materie, organism cuprins în CSM.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23