Judecătoarea Lia Savonea, admisă pentru Înalta Curte de Casație și Justiție

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Consiliul Superior al Magistraturii a validat, joi, rezultatele concursului pentru postul de judecător la Înalta Curtea de Casație și Justiție. Judecătoarea Lia Savonea a fost admisă.

Marți, la faza de evaluare, Lia Savonea a obţinut cel mai mare punctaj, 48 din 50 de puncte posibile.

Comunitatea Declic a lansat o petiţie publică împotriva ei, semnată de zeci de mii de oameni, în care a solicitat CSM să nu o promoveze la Instanţa supremă. Declic a făcut referire la faptul că, în anul 2015, Savonea a condamnat un bărbat la doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru act sexual cu un minor.

Bărbatul respectiv a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu nepoata sa în vârstă de 13 ani, însă judecătoarea a aplicat o pedeapsă minoră, justificând că fetiţa şi-ar fi dat consimţământul. 'Comunitatea Declic, prin vocea a peste 18.000 de semnatari ai petiţiei, cere Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să nu premieze o judecătoare care a lăsat liber un violator de copii.

Demersul Declic este susţinut şi de ONG-urile Corupţia Ucide, Asociaţia Dream Project, Asociaţia Necuvinte, Reset, Asociaţia SAMAS, Inţiativa România, Asociaţia Dăruieşte Viaţă, #REZISTENTA, Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociaţia Evoluţie în Instituţie, Rezist Galaţi, Asociaţia Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine. Judecătoarea Lia Savonea vrea să promoveze la ICCJ, după ce a considerat că un violator poate fi pedepsit cu doar 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei.

Lia Savonea a motivat că victima, nepoata de 13 ani a agresorului, a fost de acord, din moment ce nu le-a spus nimic părinţilor', spune Declic, într-un comunicat remis presei.

'În cazuri similare, judecătorii au fost cercetaţi disciplinar şi sancţionaţi. Nu înţelegem de ce, în cazul Liei Savonea, o astfel de hotărâre halucinantă a fost trecută cu vederea. CSM poate opri promovarea judecătoarei şi să dea, astfel, un semnal că sistemul judiciar începe să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali', a declarat Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel